Gotti Napisano 30 maja 2016 Udostępnij Napisano 30 maja 2016 witam, chciałem uzyskać informacje dotyczącą wytłumienia w/w obudowy. to pierwsze moje " full range " stąd moje pytanie. http://www.fostexinternational.com/docs/sp...07e_enclrev.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gotti Napisano 1 czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2016 kurcze, czas zamykać obudowę, trochę szperałem w sieci. raz piszą, że dają, raz, że nie.. jak zamknę to środkowa komora przepadnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2016 Myślę że dolna cześć obudowy nie powinna być wytłumiona. Wytłumienie należy dobierać eksperymentalnie i sporo zależy od samego materiału tłumiącego. Jeśli chcesz sprawdzać różne wytłumienia dla dolnej części obudowy musisz pozostawić jedną ściankę do przykręcania ( i tak to wygląda na zdjęciu z dokumentu .pdf , tylna ściana powinna być ruchoma). W obudowach BR z reguły wytłumienie umieszcza się tylko na ścianach, pozostawiając wolną przestrzeń wokół głośnika i na drodze do tunelu. Warto poeksperymentować z wyłożeniem ścian matami bitumicznymi. Sama mata bitumiczna nie pełni roli wytłumienia obudowy lecz tłumi drgania ścian obudowy. Umieszczenie takich mat w dolnej części obudowy może być korzystne. W górnej jej części również. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts