Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć,

jakiś czas temu gdy kompletowałem sprzęt, dostałem na tym forum garść porad, z których jestem bardzo zadowolony. Pomyślałem, że za jakiś czas może ulepszę swój zestaw. Obecnie mam kilka klocków Sansui:

wzmacniacz AU-x501
tuner TU-217
tuner TU-x301i - już sprzedany, ale jeszcze nowy właściciel nie odebral
odtwarzacz CD-x301i - pewnie wkrótce sprzedam, bo mało słucham muzyki z CD
magnetofon D-x301iR - na sprzedaż, bo w ogóle już nie słucham muzyki z kaset

Kolumny Aegis Evo 3

w pokoju o wymiarach ok. 4x5,5 m. praktycznie bez mebli - sofa, dwa fotele i ława.

Kiedyś zepsuł mi się tuner TU-217 i przez kilka miesięcy słuchałem TU-x301i - bardziej podobało mi się brzmienie 217 - było takie "pełniejsze" i bardziej przestrzenne. Na pewno tego TU-217 nie będę się pozbywał.

Chciałem utrzymać też jakąś jedność wizualną z tunerem i interesowałem się wzmacniaczami AU-417 wzwyż.

Czy w stosunku do obecnego x501 to będzie sensowna zamiana?

Jeśli chodzi o tunery - czy wyższe modele, np. TU-417 czy 717 grają ładniej niż 217? Z tego co wiem, to czasami im coś jest prostsze - tym lepiej. Nie zależy mi na tym, żeby mieć sprzęt drogi, albo jako inwestycja, tylko taki, który gra miekko i czysto.

Jak widzicie poszedłem w stronę Sansui - moim pierwszym sprzętem był ten analogowy tuner i jego brzmienie tak mi się spodobało, że postanowiłem resztę kupić z tej samej marki. Jednak uważam, że ceny tego sprzętu są trochę wygórowane - może dlatego, że niektórzy ludzie kupują coś, co będzie ładnie wyglądało w salonie na półce i będzie pasowało do ich "hipsterskiej" natury - sprzęt vintage, winyle, broda drwala - takie klimaty icon_wink.gif Mnie chodzi o muzykę, a sprzęt i tak jest zamknięty w szafce za przyciemnianą szybą, żeby córka nie kręciła gałkami icon_wink.gif

Pozdrawiam
Darek