Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witajcie,

Bardzo proszę o radę: potrzebuję zestawu do odtwarzania płyt CD audio (+ ew. sugestie dot. słuchawek otwartych).

Zastosowanie: słuchanie płyt audio CD wyłącznie na słuchawkach najczęściej jak reszta domu śpi.

W tej chwili mam mini wieżę Pioniera za 750 zł, na której słucham (słuchamy) radia i płyt. Coś tam słychać, ale słabo. Jak są znajomi i muzyka w tle leci, to wystarczy, ale chcę móc sobie posłuchać płyt na czymś dużo lepszym, na którym słychać co grają poszczególne instrumenty.

Co będzie grało: patrzę i na wierzchu leży Gregory Porter, Hozier, Miles Davies, Jamie Woon, Schubert i David Sylvian.

Budżet: jestem z tych co najpierw chcą żeby wymagania były spełnione, a potem kombinują fundusze, więc pierwsze primo ma być słychać o niebo lepiej niż na tej mini wieży; no ale naturalnie fundusze są ograniczone:
- za sprzęt używany byłym w stanie zapłacić set słotych; jakoś nie czułbym się dobrze płacąc 1000+ (ale jestem otwarty na sugestie)
- przemyślę nowy/droższy sprzęt jeśli będzie możliwośći używania go w przyszłości nie tylko jako "nocnego zestawu do słuchania audio" - patrz * niżej
- za nowy byłbym w stanie zapłacić 2-3 tysiące; 4 boli, ale zniosę jak mnie przekonacie; jeżeli za 5-6 mogę mieć coś co będzie dla mnie super, to przemyślę i ew. poczekam z zakupem do przyszłego roku; 7 tysięcy i więcej nie dam
- na słuchawkach nie będę oszczędzał, bo będą wykorzystywane też w innych sytuacjach; 400-500 ok, tysiaka nie dam

W związku z tym, że to mój pierwszy zestaw stereo, to opcja TANI UŻYWANY na teraz i sugestia sprzętu docelowego w ramach budżetu byłaby najlepsza.

* (rozbudowa) = podłączenie stereo do TV (lub raczej na odwrót) + możliwość odpalenia Spotifaja + kolumny do tego wszystkiego naturalnie
(w tej chwili dźwięk z telewizora mam tylko na głośnikach telewizorowych. Kino domowe i rozstawianie głośników po całym pokoju mnie nie interesuje)

Będę bardzo wdzięczny za sugestie, bo strasznie błądzę...
Paweł
Napisano
Z tytułu tematu i tego zdania wynika że szukasz odtwarzacza CD do słuchawek ? Oraz słuchaweek do 400zł .

Cytat

Bardzo proszę o radę: potrzebuję zestawu do odtwarzania płyt CD audio (+ ew. sugestie dot. słuchawek otwartych).

Zastosowanie: słuchanie płyt audio CD wyłącznie na słuchawkach najczęściej jak reszta domu śpi.

Nie ma żadnych odniesień co do wielkości pokoju, oczekiwanego brzmienia, typu kolumn. Są tylko jakieś warunki i widełki finansowe...
Potem jest jakieś odniesienie do spotify podłączenia tv i kolumn ...hmm chodzi jednak o zestaw ( kolumny, odtwarzacz cd, wzmacniacz, sieciówka, lub amplituner stereo sieciowy) ?
Napisano
Dzięki Jacek za odpowiedź.

Hmm, masz rację, do odtwarzacza CD też mógłbym podłączyć słuchawki, ale to raczej nie jest to czego szukam.
Chciałbym mieć odtwarzacz CD + wzmacniacz. I teraz albo kupuję sprzęt tani, używany, który będzie służył tylko do słuchania na słuchawkach (wieczorkiem) albo kupuję sprzęt, do którego w kolejnym kroku dołożę resztę (kolumny itd.) i idealnie zintegruję też z Internetem i TV (ale priorytetem jest audio). Rozumiem, że sugerujesz, że w tym drugim przypadku musiałbym przemyśleć wiele spraw - pokój ma ~20m2, ale więcej za bardzo odnośnie wymagań powiedzieć nie mogę. Muzyka jak podałem.

Ma to sens czy nie bardzo? Bo zaczynam wątpić icon_smile.gif