Skocz do zawartości

Kolumny Canton Fonum 251 DX a podłączenie do wzmacniacza

Recommended Posts

Napisano
Witam, czy mogę prosić Was o podpowiedź jak lepiej podłączyć kolumny Canton Fonum 251 DC do wzmacniacza Onkyo

Na tabliczce jest zapis w postaci zakresu 4...8 Ohm. Co lepiej wybrać 4 Ohm na speaker A, czy 8 Ohm na speaker A+B?

Podłączyłem wczoraj pod Speaker A (info na wzmacniaczu 4 ohm) - monitory grają fajnie ale wydaje mi się że siła dźwięku nie jest duża - można słuchać swobodnie ale nie jest to
super głośno przy zwiększonej głośności. Dodatkowo basy też są umiarkowane, a przy zwiększeniu ustawień na wzmacniaczu bardziej przypominają dudnienie.

Prośba o sugestie. Dziękuję

PS. Zaznaczę jeszcze że głośnik nisko-średniotonowy w jednym z monitorów ma kopułkę jak Canton Fonum 250 - prawdopodobnie przełożona. A te mają tabliczkę z napisem 8 ohm.
Napisano
Czy jest na forum ktoś kto mógłby się wypowiedzieć w temacie? Bo bardzo mało danych na temat tych monitorów.

Może ktoś ma podłączone i może opisać jak grają u niego i na jakich ustawieniach. Każda uwaga mile widziana.
Napisano
Cześć.
Jaki to model wzmacniacza? Domyślam się, że jakiś starszy.

Oznaczenie na tabliczce wzmacniacza np. A or B 4 ohm / speaker informuje Cię , że możesz podłączyć pod zaciski A lub B kolumny o min. impedancji 4 ohm
Oznaczenie na tabliczce wmacniacza np. A+B 8 ohm / speaker informuje Cię , że jak podłączysz dwie pary kolumn pod zaciski A i B i byś chciał aby zagrały one jednocześnie to muszą mieć imedancję min - 8ohm każda. W nnym przypadku {czyt. kolumny o mniejszej impedancji }obciążysz bardzo wzmacniacz i możesz uszkodzić zarówno jego samego jak i kolumny.

Ty musisz podłączyć kolumny albo pod zaciski A lub B , Twoje kolumny o ile wiem mają impedancję 4....8 ohm więc Twój wzmacniacz jeżeli jak piszesz obsługuje kolumny o imp. min. 4 ohm to spełnia wymogi dla podłączenia tych kolumn.

Sprawa by wyglądała znacznie gorzej gdybyś miał kolumny o impedancji 4 ohm, a wzmacniacz by obsługiwał kolumny o imp min 8 ohm.

A jak to gra to już sam słyszysz icon_wink.gif

Pozdrawiam ..