Cadderlik Napisano 27 października 2016 Udostępnij Napisano 27 października 2016 Witam, czy mogę prosić Was o podpowiedź jak lepiej podłączyć kolumny Canton Fonum 251 DC do wzmacniacza OnkyoNa tabliczce jest zapis w postaci zakresu 4...8 Ohm. Co lepiej wybrać 4 Ohm na speaker A, czy 8 Ohm na speaker A+B?Podłączyłem wczoraj pod Speaker A (info na wzmacniaczu 4 ohm) - monitory grają fajnie ale wydaje mi się że siła dźwięku nie jest duża - można słuchać swobodnie ale nie jest to super głośno przy zwiększonej głośności. Dodatkowo basy też są umiarkowane, a przy zwiększeniu ustawień na wzmacniaczu bardziej przypominają dudnienie.Prośba o sugestie. DziękujęPS. Zaznaczę jeszcze że głośnik nisko-średniotonowy w jednym z monitorów ma kopułkę jak Canton Fonum 250 - prawdopodobnie przełożona. A te mają tabliczkę z napisem 8 ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cadderlik Napisano 28 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 października 2016 Czy jest na forum ktoś kto mógłby się wypowiedzieć w temacie? Bo bardzo mało danych na temat tych monitorów.Może ktoś ma podłączone i może opisać jak grają u niego i na jakich ustawieniach. Każda uwaga mile widziana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 28 października 2016 Udostępnij Napisano 28 października 2016 Cześć.Jaki to model wzmacniacza? Domyślam się, że jakiś starszy.Oznaczenie na tabliczce wzmacniacza np. A or B 4 ohm / speaker informuje Cię , że możesz podłączyć pod zaciski A lub B kolumny o min. impedancji 4 ohmOznaczenie na tabliczce wmacniacza np. A+B 8 ohm / speaker informuje Cię , że jak podłączysz dwie pary kolumn pod zaciski A i B i byś chciał aby zagrały one jednocześnie to muszą mieć imedancję min - 8ohm każda. W nnym przypadku {czyt. kolumny o mniejszej impedancji }obciążysz bardzo wzmacniacz i możesz uszkodzić zarówno jego samego jak i kolumny.Ty musisz podłączyć kolumny albo pod zaciski A lub B , Twoje kolumny o ile wiem mają impedancję 4....8 ohm więc Twój wzmacniacz jeżeli jak piszesz obsługuje kolumny o imp. min. 4 ohm to spełnia wymogi dla podłączenia tych kolumn.Sprawa by wyglądała znacznie gorzej gdybyś miał kolumny o impedancji 4 ohm, a wzmacniacz by obsługiwał kolumny o imp min 8 ohm.A jak to gra to już sam słyszysz Pozdrawiam .. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cadderlik Napisano 31 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 października 2016 No mówiąc szczerze mam pewien niedosyt, ale wcześniej miałem podłogowe Tonsile i może punkt odniesienia jest nieodpowiedni bo to w końcu monitory pod stojaki.Wzmacniacz to ONKYO A-8820 (2 x 40 W) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts