Skocz do zawartości

Jakie kolumny podstawkowe do Sony TA-F570 ES ?

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Potrzebuję pomocy w doborze kolumn podstawkowych do mojego nowego nabytku Sony TA-570 ES.
Odsłuch w pokoju o powierzchni 18 m2.(3mx6m).Kolumny stoją na ścianie 3m. Słucham głównie rocka ,muzykę elektroniczną i instrumentalną.
Dotychczas grałem na amplitunerze Pioneer VSX 609 RDS i kolumnach ARCUS TS100. Powiem szczerze ,że Soniak z tymi kolumnami gra gorzej niż Pionek.Tak jakoś mniej dynamicznie.Jest również mniej basu ,ale w Pionku słuchałem zawsze z Midnight -lubię bas .Czytając forum Arcusy były polecane do tego Soniaka ,lecz pewnie nie o ten model chodziło.Moc 60 W RMS moich kolumn to trochę mało przy 120 W dla 4 OHM wzmacniacza.
Po analizach forum wybrałbym w kolejności :

1.Monitor Audio Bronze BX2 (najdłuższa gwarancja producenta i górna granica budżetu)
2.Magnat Quantum 673 (To był mój faworyt.Największa moc RMS .Firma z doświadczeniem.Trochę jednak martwią mnie kosze głośników ,które nie są metalowe.)
3. Wharfedale Diamond 220 (odradzany był na forum z tym wzmacniaczem ,ale tam chyba chodziło o budżet.)

Czekam na opinie i porady.

Pozdrawiam
Napisano
A dlaczego po prostu nie posłuchasz na tych kolumnach ze swoim wzmacniaczem? To najlepsze co możesz zrobić.
Nic nie zastąpi odsłuchu.
Nie zadawałbyś tych wszystkich pytań.
A niemetalowymi koszami głośników bardzo bym się nie martwił.
Napisano
Cytat

A dlaczego po prostu nie posłuchasz na tych kolumnach ze swoim wzmacniaczem? To najlepsze co możesz zrobić.
Nic nie zastąpi odsłuchu.
Nie zadawałbyś tych wszystkich pytań.
A niemetalowymi koszami głośników bardzo bym się nie martwił.

Witam,
Zapewne to będzie następnym krokiem ,ale jak to mówią ,kto pyta nie błądzi.
Niestety nie mogę się pochwalić,osłuchaniem wielu modeli wzmacniaczy i kolumn .Musiałem od czegoś zacząć ,by nie poruszać się po omacku.
Forum śledzi bardzo wiele osób z ogromnym doświadczeniem ,więc po prostu liczę na pomoc.
Rozumiem ,że kolumny trafnie wytypowałem i muszę tylko teraz ostatecznie sam ocenić ?

Druga sprawa - mam prośbę do posiadaczy Sony TA-F 570 ES lub 550 ES z Wrocławia i okolic.
Chciałbym zagościć ze swoim wzmacniaczem w celu odsłuchu porównawczego.To byłby chyba najlepszy sposób, wyeliminowania jakiejś usterki ?.

Pozdrawiam
i
z góry dziękuje za pomoc