Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
mam do Was kilka pytań odnośnie podstawek pod kolumny z kamienia naturalnego - cel poprawa brzmienia zestawu - Rotel + Phonar.

Jaka jest minimalna grubość podstawy pod głośniki? Czy wystarczy 1 cm?
Kolumny ważą 9,6 kg każda.

Mógłbym wówczas zakupić 2 płytki granitowe lub łupka bazaltowego o wymiarach 30x30 cm- od ręki - szybciej i taniej. U kamieniarza (czarny granit)
czas oczekiwania od 7 -10 dni, najtaniej co udało się wynegocjować to 150zł za 2 szt wymiar 30x30 cm grubość 3cm.

Alternatywą dla granitu jest łupek bazaltowy - tańszy i o większej gęstości.

Kolumny chcę postawić na kolcach i podstawkach. Podłoga - parkiet.

Proszę o Wasze opinie.
Napisano
Kolumny stoją już wypoziomowane na kolcach i płytce granitowej - 1cm - płytkę będę wymieniał, bo żonie się nie podoba kolor! icon_biggrin.gif Miedzy podłogą a granitem umieściłem podkładki antywibracyjne - śmieszny koszt 8zł za 4szt! Kupione w Castoramie.
link - www.artflex.com.pl/podkladki-tlumiace-drgania-pod-agd.html
Kolumny dodatkowo obciążyłem z góry ok. 3kg na każdą.
Kolumny poszły trochę bardziej do przodu, a telewizor powieszę na ścianie nad kolumnami by poprawić nieco akustykę. W tej chwili bliżej już do trójkąta równobocznego - zmniejszyła się podstawa, lecz w dalszym ciągu jest to trójkąt równoramienny. Będę eksperymentować dalej z kolumnami jak TV już zawiśnie - może uda się ustawić w trójkącie równobocznym.
Co do dźwięku - jakby się nieco uspokoił, nabrał szlachetności i stał się bardziej poukładany. Więcej napiszę jak się trochę osłucham z nowym ustawieniem.
Co myślicie by jeszcze obciążyć kolumny - do ok 5kg?