monty Napisano 17 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2017 (edytowany) Cześć, ostatnio zakupiłem głośniki Canton LE400;http://www.radiomuseum.org/r/canton_le400.html Ale jakoś nie wzbudzały mojego zaufania kable wystające z obudowy. Po rozkręceniu okazało się, że ktoś gamoniowato połączył oryginalne kable z innymi, cienkimi, lutując je po kawałku (zdjęcia przed wymianą). Postanowiłem wymienić na posrebrzane 1,5mm^2.http://sklep.soundpower.pl/pl/p/EAGLE-CABLE-SILVER-HIGH-STANDARD-2x1%2C5mm2/1014 Głośniki przed wymianą były bardzo jasne, uwypuklone ku górze. Po wymianie bardzo ściemniały, jest dużo więcej niskich tonów. To normalny efekt po takiej zamianie? Czy to możliwe, że to łączenie jakoś np. wpływało na ograniczenie niskich częstotliwości? Dźwięk trudno opisać w niemierzalnych parametrach. Mogę napisać, że był "krystaliczny", teraz tej "krystaliczności" nie ma. Połączenie wykonał mój przyjaciel elektronik, sprawdził również, etc. więc nie ma tutaj mowy o złym wykonaniu. Głośniki kupiłem sobie do pracy, słucham na CD Technics PG420A i wzmacniaczu Technics VZ320. K. Edytowano 17 czerwca 2017 przez monty Więcej informacji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2017 Bardzo możliwe, że kable nie odpowiadają Twojemu gustowi. Na pewno jakość kabli ma znaczenie. Te o mniejszym przekroju mogły nie przenosić najniższych częstotliwości. A na zasadzie balansu tonalnego, jeśli nie grały najniższe tony, były słabo słyszalne, to najwyższe były dobrze słyszalne, bardziej eksponowane. Jeśli do tego wyostrzyły przekaz, to mogłeś słyszeć coś takiego. Ale czy nazwałbym to krystalicznością? Może po prostu lubisz wyostrzony, rozjaśniony przekaz? Eagle Cable dały bardziej kulturalny przekaz. Pełniejszy. I może nie eksponują góry. Choć właśnie posrebrzane kable powinny dać "krystaliczność". Długo już grają te kolumny po wymianie okablowania? Bo nowe kable nieraz muszą się wygrzać, ułożyć kilkadziesiąt godzin a nieraz i dłużej. Czasem warto być cierpliwym. I na koniec. Canton LE 400, to kolumny (kolumny głośnikowe, zespoły głośnikowe, zestawy głośnikowe). Głośniki, to przetworniki elektroakustyczne, umieszczone w obudowach tych kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts