Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam posiadam Pianino yamaha Clavinova CLP 545.

Przedstawione wejscia to wyposażenie tego piania. Chciałbym się zapytać jakiego kabla mam użyć by nagrywać muzyke z pianina w najlpeszej jakosci?

Czy to ma być kabel pod to wejscie audio in? czy może najlepiej bedzie zakupić interface pod usb i wtedy nagrywac. 

Jestem totalnym amatorem w tych sprawach a zależy mi na wyoskiej jakości nagrywanych utworów (mogę zakupić odpowiedni sprzęt)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :)

555.JPG

• 3 months later...
Napisano
Dnia 12.08.2017 o 16:45, grej33 napisał:

To chyba nie jest najlepsze miejsce do zadawania tego typu pytań :-). Lepiej zapuścić taki temat na fachowych portalach typu Estrada i Studio :-)

Wracając do głównego tematu, to chyba najlepszą metodą w przypadku tego instrumentu będzie nagrywanie bezpośrednio na pamięci USB podłączonej do portu "USB to device". Wykonanie będzie zapisane w pliku WAV ze standardowymi parametrami CD Audio, czyli 44,1 kHz/16-bits. Taki plik możesz później przenieść do dowolnego DAW i poddać go ewentualnej obróbce. Szczegóły masz w manualu instrumentu.

Jeżeli chodzi o "USB to host", z tego co widzę to z komputerem są wymieniane tylko dane MIDI. W podręcznikach nie ma żadnej informacji o tym, że instrument posiada wbudowany interfejs audio, czyli że po USB przesyłany jest również sygnał audio. W takim przypadku możesz nagrać plik MIDI w instrumencie, a następnie przesłać go do komputera. Jeżeli chcesz dokonać jakichś zmian w takim pliku, musisz skorzystać z jakiegoś DAW, w którym dokonasz modyfikacji na  poziomie MIDI, zapiszesz plik i ponownie możesz go przesłać do instrumentu w celu odtworzenia. Jest jeszcze mnóstwo innych możliwości związanych z takim plikiem i DAW, no ale to już nieco szerszy temat :-)

https://pl.yamaha.com/files/download/other_assets/6/329556/computer_pl_rm_i0.pdf

Ostatnią opcja jest wyjście z sygnałem audio przez wyjście słuchawkowe do zewnętrznego interfejsu audio (np. Focusrite 2i2) podłączonego do komputera. Wtedy jak najbardziej będziesz mógł zapisać utwór w postaci audio w dowolnym DAW lub np. Audacity. Problem w tym, że wyjścia słuchawkowe, to nie wyjścia liniowe, więc trudno powiedzieć jaka będzie jakość końcowa takiego sygnału. Niestety ten instrument nie posiada wyjść liniowych :-(

Pozostaje też otwarte pytanie, gdzie chcesz zapisywać swoje wykonania... komputer czy np. taśma :-)