Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
mam stary wzmacniacz Tosca 303, chce ja podlaczyc do kompa, mam w zwiazku z tym 2 pytania:

1) jakie 2 kolumny do niej kupic? Chcialbym zeby byly nowe, bo rozgladalem sie na allegro i jest mnóstwo starych, uzywanych altusów, tonsili,itd, ale to nigdy nie wiadomo jak takie uzywki zagrają, także prosze o porady jakie 2 podlogowe,niedrogie kolumny do tego wzmacniacza kupic

2) drugie pytanie - tosca 303 ma stare wejscia głosnikowe na kolumny, w tamtejszych czasach zdaje sie to byl standart, tzw "kreska-kropka", bede wiec musial kupic odpowiednie koncowki na kabel, ale moje pytanie czy nie bedzie problemu z zalozeniem kabla do tych koncowek, nigdy nie mialem doczynienia z tego typu koncowkami i nie wiem co tam jest w ich wnetrzu i jak to trzeba bedzie podlaczyc
Napisano
1. Ile chcesz przeznaczyć na kolumny?

2. Nie będzie, w środku są dwa styki, do których musisz przylutować kable. Nie da się tam co prawda założyć grubych kabli, ale do tego sprzętu nie ma takiej potrzeby. Jeśli masz podstawową wprawę w posługiwaniu się lutownicą, albo przynajmniej nie boisz się poeksperymetować to poradzisz sobie bez problemu. Pamiętaj tylko, że ten cienki to plus, a płaski duży to minus.
Napisano
dzieki @wojak za pomoc

co do pkt 1 to mysle ze do 500 zł góra bo w sumie bede korzystał z nich tylko do gier

a co do pkt 2 to juz mi sie rozjasnilo icon_smile.gif tylko jeszcze banalne pytanie mam kabel glosnikowy skladajacy sie z dwoch wiazek, jedna o kolorze srebrnym, druga - złoty kolor. Teraz ktora to plus a ktora minus?
Napisano
podlaczylem tosce do kompa kablem DIN-maly Jack i dzwiek mam ale baaardzo cichy, skala na full a dzwiek ledwo slychac ;/ Na razie przez sluchawki slucham bo jeszcze kolumn nie kupilem, oczywiscie w kompie podkrecilem tez dzwiek na full, gdzies juz czytalem (tylko zapomnialem gdzie) ze wina cichego dzwieku to wina kabla DIN5 a wlasciwie zylek zle polutowanych w jego wnetrzu....