Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam :)

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś ważny powód, dla którego nie powinno się ładować słuchawek bezprzewodowych, kiedy są włączone?

Wyczytałem taką informację w manualu do swoich poprzednich słuchawek i ją olałem. Dość szybko pojawiły się głośne elektryczne/metaliczne trzaski. (nie pamiętam już czy na obu kanałach) Zwaliłem ten efekt na fatalną awaryjność słuchawek w ogóle, jednak przydałoby mi się wiedzieć, czy można pozwolić sobie na wygodę słuchania muzyki jednym uchem podczas gdy do drugiej słuchawki jest podłączony powerbank. Dzięki z góry :]

Napisano

Generalnie należy stosować się do zaleceń producenta. Powody mogą być różne. Mogą występować zakłócenia w dźwięku, może dojść do przeładowania lub do tego że słuchawki nie zostaną w pełni naładowane. Jednak na ogół jeśli słuchawki nie wyłączają się podczas ładowania to można to robić. Producenci stosują różne metody zapobiegania przeładowaniu akumulatora a to sprawia ze może znacząco skrócić się czas jego eksploatacji. W słuchawkach bezprzewodowych akumulator z reguły nie jest łatwy do wymiany bez narzędzi. Gdy słuchawki są na gwarancji, większość ich użytkowników chciałoby aby taka naprawa była wykonywana na koszt producenta wraz z kosztami transportu. I tu tkwi problem. Albo ponosić takie koszty, albo narażać się na niezadowolenie użytkowników, co pogarsza wizerunek marki. Każdy ma prawo psuć sobie swój sprzęt. Niema z tym  problemu jeśli robi to sobie na własny rachunek. Innym wyjściem jest zabezpieczenie akumulatora przed jego przeładowywaniem. To z kolei nieco komplikuje sprawę ich budowy. A jakie to słuchawki dają się ładować przy uwadze że nie należy tego robić ?