Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry wszystkim. Mam następującą sytuację:

Po remoncie swojego malutkiego pokoju postanowiłem zamienić biurko z komputerem na szafkę RTV z telewizorem i konsolą do gier. Mam tu jednak problem z dobraniem odpowiedniego audio do tego zestawu. Zacznę od tego, że wymiary mojego pokoju to 3,52 x 2,26 m, czyli zaledwie 8 metrów kwadratowych w kształcie prostokąta (w załączniku przesyłam zdjęcie). Siedzę w odległości ok. 1,5 m od głośników.
Co w takich warunkach będzie najlepszym wyborem?
Do tej pory korzystałem z systemów 2.1., ale bardzo dużo słucham muzyki, a podobno do muzyki najlepsze jest 2.0, czyli klasyczne stereo. Kiedyś jednak, gdy zdecydowałem się na kolumienki 2.0 do komputera (Modecom MC-SHF56) rozczarował mnie dolny zakres pasma. Te głośniki grały bardzo przyjemnie, czysto i wyraźnie, dawały bardzo fajny efekt stereo, ale... nie miały za grosz basu... Wróciłem więc do 2.1.
Pamiętam jednak, że u znajomej kilkunastoletnia wieża Philipsa grała pięknie w całym paśmie. Niskie tony były naprawdę niskie, miękkie, niedudniące, bardzo mocne, ale wybrzmiewające tak jak należy - miód na uszy! Bez subwoofera! A to była zwykła miniwieża, nie z kolumnami podłogowymi, a regałowymi! Bardzo podobną, tyle że marki Sharp, miał mój brat cioteczny. Ona również grała TYM dźwiękiem - z pięknym basem! W pokojach równie małych, co mój! Pomyślałem więc o takiej wieży, ale nigdzie nie mogę podobnej znaleźć... (Może już takich nie robią...) Kolumienki w tych wszystkich współczesnych sprawiają wrażenie "bezbasowych", jak te moje Modecomy... Potwierdzają to również komentarze niektórych internautów.
Chciałbym mieć wieżę z uwagi na radio i możliwość słuchania muzyki bez konieczności uruchamiania telewizora czy konsoli. Ale boję się o ten niedobór niskich częstotliwości, a nigdzie nie oferują wieży z subwooferem.
Zastanawiam się też nad soundbarem, ale... Słyszałem, że jakość dźwięku tych urządzeń nie jest adekwatna do ich wysokiej ceny.

Bardzo proszę o pomoc. Co będzie najlepsze w moim pokoju - wieża Hi-Fi, zestaw 2.1 czy soundbar?
Zastosowanie: muzyka, filmy i gry (z naciskiem na muzykę)
Budżet: do 2,5 tys. zł.

Pozdrawiam

Tomasz

5a2b83ec07b0f_Pokj.thumb.jpg.a26d203a8a0450fae1148cba4f14de1a.jpg