Kamil Limak Napisano 4 stycznia 2018 Napisano 4 stycznia 2018 Witam Mam dosyć nietypowe pytanie. Chciałem się zapytać na jakich ustawieniach mogę słuchać bezpiecznie z słuchawek ,bo już w 2 przepaliłem przetwornik ^^ ( AT m50 i AT a900x [podrobione ] ) DT770 250 ohm słuchawki na karcie : Asus Essence STX II ( 2x Muses 02 1x Muses 01 ) Zasilacz w kompie to : Super Flower zasilacz Leadex 80 Plus Platinum - 1000W i7 4770 , gtx970 W ustawieniach mam możliwość ustawić : 4 Tryby ( 16-32 ohm , <64 ohm , 64~300 ohm i 300-600 ohm ) Czy na opcji 300-600 ohm moge uszkodzić słuchawki? Pozdrawiam. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 4 stycznia 2018 Napisano 4 stycznia 2018 (edytowany) To chyba oczywiste że powinno być ustawione na 64-300 ohm . Wyższa impedancja wymaga dostarczenia większego napięcia do słuchawek aby zapewnić im potrzebna moc. To że Ci się one palą notorycznie może wynikać z uszkodzenia sprzętu. Wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne. Bardziej prawdopodobne jest to ze słuchasz czasem z głośnością większą niż pozwala na to ich rzeczywista moc. W tej sytuacji należało by jeszcze bardziej obniżyć wartości ustawienia impedancji. Pewnie ustawianie wyższych wartości zachęca tym ze słuchawki grają wtedy głośniej ? I to jest wtedy powodem palenia przetworników w słuchawkach. Oczywiście że można ustawić wyższa impedancję. Mamy wtedy sytuację taką jak podłączenie słabych kolumn do bardzo mocnego wzmacniacza. Gdy będziemy grać cicho wszystko będzie w porządku. Jeśli jednak ustawimy zbyt dużą głośność, zniszczymy je. Radziłbym poszukać słuchawek które mogą grac głośniej, dzięki większej skuteczności lub większej mocy przetworników. Edytowano 4 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując
Kamil Limak Napisano 4 stycznia 2018 Autor Napisano 4 stycznia 2018 Może nie zachęca tym ,że głośniej ale wtedy bardziej czuć drgania słuchawek na głowie przy bassie. Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 4 stycznia 2018 Napisano 4 stycznia 2018 Tak właśnie wygląda większa głośność. Potrzeba Ci głośniej grających słuchawek z mocnym basem. Odpisz, cytując
Recommended Posts