Kamil C Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 Witam bardziej doświadczonych kolegów. Udało mi się nabyć w atrakcyjnrj cenie (chyba) przedwzmacniacz Lehmann Audio Black Cube Statement, podpiąłem i na trochę u mnie zostanie (na pewno do czasu aż wymienię gramofon). Przeglądając instrukcję wyczytałem, że po zdjęciu mogę włączyć soft bass rolloff filter: "These jumpers activate the Soft Bass Rolloff Filter to avoid high energy low frequency transmission that can damage loudspeaker chassis. Corner frequency of this filter is app. 60 Hz, attenuation is 6dB/Oct. The jumpers are not activated as default." Czy dobrze rozumiem, że zadaniem tego filtru jest ograniczenie niskich częstotliwości? Czy aktywacja tego filtru mocno ingeruje w sygnał, tzn. Czy efekt jest słyszalny? Pytam z czystej ciekawości? Pozdrawiam, Kamil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 30 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2018 Efekt jest słyszalny, i przede wszystkim redukuje niepotrzebne, niesłyszalne skoki membran poniżej ich częstotliwości granicznej. To akurat bardzo przydatne... Ale. Jak wspomniano w instrukcji, filtr zaczyna pracować już od 60hz, więc z całą pewnością usłyszymy redukcję również w tych słyszalnych basach. Oczywiście, nie na każdym materiale, ale wciąż - jest to coś, co zmieni brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil C Napisano 31 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2018 @Top Hi-Fi Szczecin dzięki za odpowiedź, jutro sprawdzę czy to brzmienie mi będzie odpowiadać? mam jeszcze jedno pytanie (a raczej cichą nadzieję) - czy do trgo pre możliwe jest dokypienie i podpięcie zewnętrznego zasilacza (jak w wyższych modelach? Cos kojarzę, ze chyba takiej opcji nie ma? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 1 lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 lutego 2018 Niestety, nie ma możliwości podpięcia lepszych zasilaczy Lehmanna do wersji Statement Cube'a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts