Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie. Mam nadzieje, że pisze w dobrym miejscu. Jezeli nie to wybaczcie i prosze o przeniesienie wątku do odpowiedniego dzialu, jest to moj pierwszy temat ;).

Od dwoch tygodni jestem zdecydowanie szczesliwym posiadaczem sluchawek RHA MA750i. Sprzęt genialny, ale dzisiaj pojawil sie pewien problem, ktorego nie jestem w stanie sam rozwiazac. Mianowicie - chcialem podlaczyc sluchawki do komputera i porozmawiac za ich pomoca na team speak'u / skype. Sluchawki w zestawie nie mialy tego 'rozdzielacza' na zielonego i czerwonego jacka, ale takowy posiadam po innych, z ktorych wczesniej korzystałem. Problem polega na tym, ze po 'rozdzieleniu' na dwa, komputer wykrywa zarowno sluchawki jak i mikrofon, lecz mikrofon po prostu nie dziala. W panelu sterowania jest on w prawdzie widoczny, ale za żadne skarby nie slychac mojego glosu (probowalem zarowno na skype jak i ts'u - bezskutecznie). Oczywiscie sprawdzalem jego ogolne dzialanie i podczas rozmow telefonicznych jest w pelni sprawny

Czy ktos jest w stanie wytlumaczyc mi dlaczego tak sie dzieje i - co wazniejsze - jak ozywic moj mikrofon? A moze nie da sie za jego pomoca rozmawiac na komputerze?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Napisano

Napisz może od jakich słuchawek masz przejściówkę. Kiedyś częściej można było spotkać słuchawki z odwrotnym położeniem pinów masy i mikrofonu. Jeśli na słuchawki które używasz są przewidziane do telefonów ze znakiem jabłka , to właśnie one mają odwrotne położenie pinów masy i mikrofonu w stosunku do przejściówki. W takiej sytuacji potrzebujesz albo dodatkowej przejściówki zmieniającej położenie tych pinów lub rozgałęźnika zgodnego z słuchawkami które masz.