Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
Kupiłem ostatnio LCD 32’’ i szukam teraz reszty zestawu.
Z tego co wyczytałem trzeba się skonkretyzować czy zestaw będzie częściej używany do oglądania filmów czy do słuchania muzyki.
Zestaw ma służyć w 60 % do słuchania muzyki i w 40 % do oglądania filmów. Kolumny raczej podłogowe ale czytałem że plastikowe są do bani. Pomieszczenie przechodnie ( pokój dzienny połączony z kuchnią i przedpokojem w prostokącie około 16 m2 czyli 4.5 m x 3.5 m).
Mam też niestety ograniczony budżet bo około 2 500 zł. I teraz jakie głośniki? jaki amplituner ?. Czy może gotowy zestaw kina domowego? Na co zwrócić uwagę ? Jaka firma ? Czy wszystkie zestawy mają wejście usb ? Nie mam też zbyt wiele miejsca i do tego jeszcze mi żonka marudzi że już jest zagracony pokój. Bardzo proszę o pomoc
Dodam jeszcze że na razie słuchałem muzyki tylko z komputera przez wysłużoną mini wieżę panasonic.

Pozdrawiam
Napisano
2500 ? - może lepiej najpierw ampli + 2 kolumny a w przyszłości rozbudować do 5.1 ?

Jeśli chodzi o ampli - teraz wycofywana jest Yamaha 661 i warto ją za 1200 kupić .... następnie Denon będzie zmieniał modele (raczej nie prędko) ... w tym przypadku polecić można model 1908 (obecnie cena jest wysoka) ... mamy jeszcze nowo wprowadzony Onkyo 606 ... cena ~1700 szybko nie spadnie.

ps. jeśli będziesz w przyszłości kupował napęd Blu-ray to tylko model z dekoderami Dolby/DTS HD ... np. konsola Sony Playstation 3 jest idealna
Napisano
Czyli najważniejszy jest amplituner i raczej nie ma co oszczędzać, można potem dokupię resztę kolumn.
Czy mógłbyś polecić jakieś kolumny których słuchałeś do tego amplitunera
Napisano
Cytat

Czyli najważniejszy jest amplituner i raczej nie ma co oszczędzać, można potem dokupię resztę kolumn.
Czy mógłbyś polecić jakieś kolumny których słuchałeś do tego amplitunera

Ważne są i kolumny (jakość) i amplituner. Ja ostatnio słuchałem podstawkowych KEF Q1 i Wharfedale 9.1 ... oba zrobiły na mnie dobre wrażenie .... ale raczej kupię KEF Q1 - nie gubiły się przy nieco głośniejszym graniu.

ps. te kolumny napędzał Denon 1908

Słuchałem też Wharfedale 9.5 (te już są podłogowe) - basu dużo ale nie było otwartości i przestrzeni ... nie zrobiły na mnie szczególnie dobrego wrażenia

ps. a te Denon 1707

Cytat

A i jeszcze jedno nie ma znaczenia że kolumny są innej firmy a amplituner innej ?

To naturalne że firmy są różne ... wręcz nie widuję kolumn firmy Denon, Onkyo icon_wink.gif
Napisano
Ja właśnie dla siebie wybrałem Yamaha RX-V661 - bo jest w okazyjnej cenie i oferuje odpowiedni poziom jakości + wszystkie podstawowe funkcje (dobry kalibrator, bi-amp, odbieranie 8x PCM 192K 24bit przez HDMI, dobre zmierzone parametry końcówek mocy, dobra sekcja przedwzmacniacza i przetworniki burr-brown [ogólnie u yamahy nazwano to digital top art]).

W tej chwili nie widzę nic równie ciekawego w cenie 1200 zł

Z kolumnami jest gorzej bo ... jest wiele ciekawych propozycji/większy wybór. Ja kupuję dla siebie (po odsłuchu którego niedawno dokonałem) najprawdopodobniej KEF Q1 ... Ty też musiałbyś ... posłuchać. Podobno Tonsil Siesta są OK , może B&W serii 600. Może przemyśl też czy wolałbyś monitory czy podłogówki ... i koniecznie idź na odsłuch.