Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich.

Dawno temu zakupiłem kolumny firmy TONSIL z szlachetnej serii Barcarola 200. Niestety przyszedł czan na niskotonowce... Membrana poprostu sie rozleciała. Ich moc to 60W zapewne muzycznej. W związku z tym wymieniłem wszystkie na głośniki Dibeisi 8` (20 cm) o mocy 150W. W kazdej kolumnie są po 2 takie. Wymieniłem również wysokotonowe. Tamte poprostu były z innej epoki.

Chciałbym teraz wymienić średniotonowe, ale chciałbym dowiedzieć sie jakie, żeby grały jak najlepiej. Czyli możliwie czysto. Może są jakies kalkulatory do obliczania tego??

Za ewentualną pomoc dziekuje icon_smile.gif
Napisano
W tej paczce "siedzi" GDM 16/60. To bardzo fajne głośniki. Ja mam u siebie GDM 16/150 z serii Hi Line i jest po prostu boski.
Na twoim miejscu nie popełniam bym błędu jaki zrobiłeś z basami - ta firma nie zasługuje żeby jej nazwa tu zaistniała.icon_razz.gif
Zainwestuj w oryginalnego Tonsila ( może coś złowisz na allegro ), albo rozejżał bym się za TVM Acoustic ( dawna TESLA). Mam w surroundach ARN 150/60, i ten głośnik ma pasmo przenoszenia od 50hz do 15K Hz!!! icon_eek.gif I faktycznie tak gra! A kosztuje około 40zł. icon_biggrin.gif