Misiek Napisano 4 kwietnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2007 Mam zamiar zabrać się za swoją pierwszą w życiu konstrukcję . Mam pytanko, które mnie nurtuje, mianowicie: czy muszę oddzielać od siebie głośnik nisko tonowy od średnio tonowego, czy mogą zostać razem w tej samej komorze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czesio Napisano 5 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2007 Mogą zostać w tej samej. Chyba, że chcesz być naprawdę profi, wówczas średniotonowy powinien być oddzielony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwis_AVT Napisano 5 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2007 Witam Ja sugerował bym obdzielenie ponieważ ciśnienie jakie wytwarza ruch membrany głośnika niskotonowego będzie miało wpływ na membranę głośnika średniotonowego – będzie nią poruszać. Pozatym, dodatkowa komora w obudowie kolumny usztywni całą konstrukcję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 6 kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2007 Jak ma być to typowy, średniotonowy głośnik, (a nie nisko-średniotonowy) to powinien posiadać własną komorę, jak nie schodzi zbyt nisko (300-400Hz i wyżej) to wystarczy solidna puszka z tworzywa o poj. 1-1,5 litra. Z powodzeniem używałem odpowiedniej wielkości, z jak najgrubszymi ściankami, plastikowe doniczki do kwiatów. Wytłumione wewnątrz i zewnątrz, przyklejałem od środka obudowy kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts