Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

Mam amplituner i dvd Harmana. Wszystko działa, dvd z dźwiękiem można oglądać na tv. Radio też z głosem. Tylko jak chce aby grał tv przez kino, nie ma dźwięku. W sprzęcie nie mam wyjść EURO, tylko HDMI., przez które mam połączone dvd z ampli, oraz tv z ampli. Dlaczego nie mam tego dźwięku z tv przez kino, skoro z dvd jest?? Proszę o pomoc, czy pomoże euro do tv - 6x chinch do amplitunera??
Napisano
Witam!
Jaki to telewizor? Czy posiada on wyjście opisane jako "Audio out"? Więcej danych. Z tego co się orientuje HDMI nie jest łączem dwukierunkowym, tym bardziej jeżeli jest opisane jako np. : "HDMI In", więc przesył z telewizora musisz zrealizować torem analogowym poprzez łącza stereo RCA lub znane też jako chinch. Jeżeli w telewizorze nie ma takiego wyjścia, to możesz spróbować za pomocą takiej przejściówki; http://img.nokaut.pl/p/6b/be/6bbed217e66fe...e79a500x500.jpg , podpiąć się do któregoś z wejść SCART. Jeżeli są dwa, to przeważnie jedno z nich jest tzw. dwukierunkowe. Na tej przejściówce jest jeszcze mały przełącznik do wpuszczania lub wypuszczania sygnału odpowiednio do (Input) i z (Output) telewizora. Ciebie będzie interesować "Output". Kable podłączasz do końcówek o kolorach biały i czerwony. Reszta cię nie interesuje, tymi płynie obraz.
Pozdrawiam
Napisano
Mam tv samsunga, ma wyjście "Audio out". Podpiąłem tam czincze, a do amplitunera w wyjście analogowe, tam gdzie wg, instrukcji ma byc wpięty tv. I dalej nic.....
Może źle do amplitunera wpinam?? Amplituner to Harman- Kardon AVR 255
Napisano
Witam.

Powinieneś sprawdzić czy nie ma u ciebie w ampli takiej opcji jak przypisywanie wejść.Chodzi o to że trzeba dopasować wejście audio do telewizora.

Wydaje mi sie że to może być przyczyna.Pozdrawiam
Napisano
Witam!
Musisz jeszcze aktywować to wejście w amplitunerze, czyli wybrać je selektorem wejść. Z tego co widzę na podglądzie tylnego panelu Twojego Harmana, ma on pogrupowane wejścia i wyjścia w "Analog Audio". Podpinasz się pod które kolwiek oznaczone jako "In" np."Analog 2 In" i wybierasz to wejscie w amplitunerze.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam