Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć jestem na etapie robienia sobie prezentu na moje 40 urodziny tj. zakup słuchawek. Spędziłem już ze 2 tygodnie na poszukiwanie czegoś sensownego. Wczoraj zamówiłem Sennheiser momentum 2 over ear. Wciąż mobilne, znakomite recenzje. Ale oglądając film clavinetjunkie natrafiłem na Sennheiser  hd 58x bardzo podobne do 600. Czy jednak nie powinienem dołożyć 60 euro i kupić 58X. Fakt nie są tak mobilne jak momentum, sporo droższe. Ale jak dźwięk maiłby być lepszy o 2 klasy to walić mobilność :-) Będę wdzięczny za poradę bo to ważny zakup dla mnie (słucham głównie współczesnej elektroniki oraz popu z lat 80) Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam serdecznie.

Napisano (edytowany)

Przede wszystkim jedne i drugie to zupełnie innego typu słuchawki. Momentum Over Ear 2 to słuchawki głównie do sprzętu przenośnego o niskiej impedancji i dużej czułości przewidziane do używania po podłączeniu do smartphonów. Z drugiej strony HD58X to otwarte słuchawki, czyli zupełnie nie izolujące od otoczenia słuchawki typowo domowe o dużej impedancji do których jest potrzebny wzmacniacz słuchawkowy, wyprodukowane do sprzedaży poprzez stronę Massdrop. Pierwsze z nich mają wzmocniony bas i górę pasma a drugie bardzo liniowe. W tej dziedzinie Sennheiser jest prawdziwym specjalistom. Sporo zależy od tego do czego chcesz je podłączać i w jakich okolicznościach chcesz słuchać. No i to zupełnie inne brzmienie.

Tu jest porównanie charakterystyki pasma przenoszenia HD58X na zielono i HD600 na fioletowo.

hd600-vs-hd58x1.png?w=800

Charakterystyka HD58X wygląda na bardziej atrakcyjną brzmieniowo z potężniejszym i głębszym basem, do tego góra powinna być w nich mniej narzucająca się. Impedancja 150 ohm zamiast 300 powinna umożliwić łatwiejsze napędzenie elektronika znacznie tańszą bez przyciemniania. To sprawia że HD58X  wydają się bardzo atrakcyjnymi słuchawkami do słuchania w domowym zaciszu i powinny oferować bardziej wyrafinowany dźwięk, za to na ulicy nie sprawdzą się, choć będzie w tej dziedzinie znacznie lepiej niż z HD600.

Edytowano przez MobyDick