Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie i Panie, witam na forum.

Mam budżetowy zestaw stereo (wzmacniacz Advance Acoustic MAP 101 i kolumny KEF C7). Gra to ze starego Squeezeboxa z ekranem dotykowym. Muzyki i radia słucham wyłącznie z netu, żadnych fizycznych nośników czy plików zgranych na dysk. Rzecz w tym, że ze Squeezeboxem są coraz większe kłopoty - nie obsługuje już Spotify (mam Deezer, ale to gorsze sterowanie, mniej opcji itd.). I przede wszystkim coraz częściej Squeez odmawia posłuszeństwa, tzn. ciągle buforuje (nawet na kablu) - problem dotyczy Deezera, w radiu się to nie zdarza.

Krótko mówiąc - chcę wymienić Squeezbox na inny, chętnie lepszy nośnik, ale bardzo przyzwyczaiłem się do tego, że obsługuję pliki z urządzenia. Wiem, że telefon to wygoda, ale bardzo chciałbym mieć po prostu ekran z podobną funkcjonalnością jak smartfon, ale na samym urządzeniu. Może to głupota, ale takie mam przyzwyczajenie:)

Czy jest jakiś dobry streamer z DAC i wygodnym ekranem? Nie chodzi mi o urządzenie typu PIONEER N-30AE (ma wyświetlacz, ale bez sterowania). Chodzi o coś, co mają różne badziewia, a w lepszych wersjach urządzenia typu Olive One, ale co jednocześnie jest dobrym źródłem dźwięku (ten mój zestaw ze Squeezeboxem gra jak dla mnie naprawdę przyzwoicie, o czym przekonałem się kupując z rozpędu, skuszony recenzjami Naim Mu So (dużą wersję), a którego będę musiał oddać, bo gra o wiele wiele gorzej.

Myślałem o zakupie BlueSound Node 2 i pewnie na tym się skończy, jeśli nie znajdę niczego z ekranem dotykowym.

Widziałem też na różnych forach te wszystkie "Maliny" i gdyby wyglądało to tak: https://www.audiophonics.fr/fr/lecteurs-reseau-audio-rasptouch/rasptouch-lecteur-open-source-dac-es9018k2m-raspberry-pi-3-argent-max2play-p-11259.html to byłbym zachwycony. Rzecz w tym, że potrzebuję faktury, a sam na pewno niczego nie złożę - chyba że można to (lub coś podobnego) gdzieś w Polsce kupić w wersji gotowej.