Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich mam problem. Mogę okazjonalnie kupić amplituner Sony TA-VA8ES za 200 zl. Jest to ponoć bardzo dobry i silny amplituner, posiadający 395 W mocy. Jednak nie posiada cyfrowych wejść audio. Moje dvd philipsa ma analoga i coaxialne. I tu sprowadza się moje pytanie. Czy warto kupić ten amplituner i podlaczyc do niego mój odtwarzacz dvd Philipsa 5980 przez analoga, czy lepiej nie kupować, poczekać i kupić coś innego z coaxialem?? Aha mam zamiar zbudować na tym aplitunerze kino domowe do filmów, także czy zauważę różnicę między analogie i coaxialem. Proszę was o pomoc.

Tutaj zdjęcie przedstawiające wejścia z tyłu:

A tu przód:
Napisano
Cześć!

Co prawda Twój tuner nie posiada wejścia cyfrowego, nie ma coaxiala ani optyka. Ale ma za to wejście analogowe 5.1
Wystarczy że dokupisz sobie do tego odtwarzacz DVD z wbudowanym dekoderem Dolby Digital, i podłączysz go do Tunera a będziesz mógł się w pełni cieszyć przestrzennym dźwiękiem. POZDRAWIAM!!!

p.s. Jak by co to mam do sprzedania wysoki model SONY STR DB 790QS 6.1 z mnóstwem wejść cyfrowych.
Napisano
Ostatecznie kupię chyba jakieś głośniki komputerowe Logitecha 2.1 i podłącze je od razu do odtwarzacza dvd. Mam na oku dwa modele o mocy 40W, Z-3e i z certyfikatem THX o łącznej mocy 200W, Z-2300.
Napisano
Lepiej by było gdybyś napisał "był bardzo dobry amplituner" - bo już nie jest. To tak samo jak powiedzieć w Polonezie to była wygoda...
Chodzi o to że amplituner do KD ma wbudowany dekoder DD. przesyłasz z DVD coaxialem sygnał cyfrowy i Ampli go dekoduje na DD 5.0, 5.1, 6.1, 7.1 DTS, i masa innych konfiguracji. Po co? żeby dzwięk był jak najlepszy, jak najbardziej prawdziwy. Jak chcesz przesyłać 5.1 analogowo, musisz mieć DVD z dekoderem DD i dobrym wyjściem analog 5.1 koszt min. 1000zł.
Osobiście dołożył bym i kupił lepszy amplituner.
chyba że Twój budżet wynosi 200zł... To nic nie poradzimy zbytnio... icon_rolleyes.gif