Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
witam w wakacje kupiłem podłogówki , chyba sie zaraziłem i muszę je zmienić , mam wrażenie że są za duże do mojego pokoju , choć nie tyle za duże co nie przyjemnie sie ich słucha gdy się podgłosi ( tak 40% ) b.r z tyłu , brak kolców , ustawienie przy ścianie to wszystko powoduje że muszę znaleźć coś innego - mniejszego(?) pokój mam 16m2 , kolumny są wsunięte , do ściany jakieś 20-30 cm . zastosowanie tak jak w temacie : Gry , filmy , muzyka , coś mnie ciągnie w kierunku Tonsili lub Diy , gdy pójdzie zawieszenie zawsze można dostać je na allegro ( tonsil ) lecz z tonsili nie ma nic ciekawego po przystępnej cenie - fenixy grają przeciętnie ponoć , premium i maestro są za małe a siesta kosztuje raptem prawie 800 zł , i tutaj myśle poważnie o diy bo w granicy 500 zł można zrobić dobre monitory , przynajmniej tak mi sie wydaje . zasilanie amplituner yamahy rx-396rds ( stereo ) moc ok 70 W przy 8 ohm. Wszystko pięknie ładnie , lecz największy problem byłby ze zwrotnicą , na początku byłby to zapewne tylko szeregowo połączony z głośnikiem kondensator ... a finanse hmm , dziś albo jutro wystawie moje jamo na alledrogo zobaczymy, licze że min. 300 zł za nie wezme dodatkowo swoich dołożę ok 200 . takie pytanie przy okazji , miał ktoś do czynienia z monitorami stxa ? coś po 300 zł są , wyglądają na solidne i parametry też niczego sobie , w dodatku 18 cm membrana więc już powinno to zagraćicon_smile.gif
dzięki za pomoc
Napisano
spoko , co do moich kolumn to aukcja trwała 3h ;p i jeszcze wyszłem na + , zdecydowałem się na coś mniejszego , albo podstawka albo mała podłogówka coś ala mission m33 lub kef q3 ( tylko że te są drogie mimo to bardzo chętnie bym je kupił jak bym miał na tyle $ na zbyciu )

w tym linku co podałeś są jego projekty co prawda lecz ceny... proponowano mi aby w tym sklepie zakupić vify , jeśli o diy chodzi to zastanawiam się nad gdn 15/40/5 ( siesta ) + vifa xt25 przetworniki koło 400 zł zwrotnica około 150 , razem wyjdzie pewnie z 700 , myślicie że warto ? czy może kupić coś gotowego - tańszego ? martwi mnie fakt podstawek - nie mam spawarki ;/ a i pieniędzy nie wiadomo ile , wkońcu uczniem jestem <lol>
Napisano
a z gotowych konstrukcji jest coś wartego uwagi gdzieś za 500 , 550 zł ? jeszcze nie wiem ile będe miał pieniędzy , a bez kolumn tak trochę lipnie oglądać film czy pograć ... spodobały mi się diamondy 9.1 , tylko mam wątpliwości co do ich wielkości . w 16 m przydało by się coś nie co większego chyba nie ? ale chyba jednak zdecyduje sie na diy
Napisano
W takim pokoju proponowałbym na bas jednak głośnik przynajmniej 16 cm. Np. STX GDN 18-130-8-AKX czy nowego Tonsila GDN 17-100. Wysokotonówki oprócz Vify weź również pod uwagę STX-a. Są zaawansowane technicznie, a cena niższa niż Vify.