raaz Napisano 8 października 2008 Udostępnij Napisano 8 października 2008 Witam !od dawna przymierzam się do zaopatrzenia się w jakiś lepszy (niż mam)sprzęt grający.przez długi czas myślałem jedynie o stereo (znajomy polecał np. UsheryS520 + jakiś starszy wzmak Sony czy Denon (nawet konkretne modele/serie (klasy A lub A+B) mi podawał do znalezienia na allegro czyebay'u).Ostatnio zacząłem się jednak zastanawiać nad zestawem 5.1, jakzauważyłem, głównie to co robię w domu to gry, czasem film i muza, aleraczej z mp3 - d'n'b, elektronika różnej maści, rzadko elektronika zCD (tangerine dream, vangelis, vollenweider itp.)Przeczytałem już kilka tematów z grupy, o wyższości stereo (nawetprostego) nad KD i niestety nie ułatwia to decyzji a teraz pytania o KD.w ogóle się nie orientuję w tychże zestawach, testów ciekawych też nieznalazłem. wizualnie przynajmniej spodobał mi się zestaw PioneerDCS-580(http://www.ceneo.pl/1609750), czarny mat, klasyczne kanciaste bryły(np. bardzo mi się nie podoba błyszczące wykończenie większościproduktów Samsunga i jeszcze dziwne pozaokrąglania) wysokie stojaki nakolumny powodują że mogą one spokojnie stać na podłodze i wystawać znad np. łóżka, technologia MCACC ponoć pomaga ustawić cały zestaw(ustawienia parametrów głośników itp. - ale też czytałem że tomarketing i potem i tak trzeba samemu w ustawieniach dużo grzebać )a może jakiś inny zestaw? np. gotowe zestawy oferowane przez sklepy(komponenty nie są jednego producenta - http://www.polpak.com.pl/pl/index.php?katg=48&kat=321#x)Ale czy porównując zestawy w podobnej cenie, zestaw w całościprzygotowany przez jednego producenta nie będzie lepiej grał? (lepszezestrojenie/dobranie elementów do siebie?)z drugiej strony mając ampli i kolumny jako osobne podzespoły, łatwiejpóźniej któryś z nich apgrejdować (ale czy jest sens?).co wybrać ? co zrobić? (pokój niecałe 20m2, z przykładów które podałem wynika że cena któramnie za całość interesuje to ~1500-1600 ?)i jeszcze dwa pytania:czy ampli do KD posiadają zapisanie różnych 'profili ustawień' ? np.gdy siedzę przy komputerze znajdują się w innym miejscu względemkolumn, niż np. gdy siedzę na łóżku i oglądam film.czy łącze S/PDIF potrafi przesłać sygnał 5.1 ? czy trzeba wszystkiekanały osobno kablami przesyłać z karty muzycznej do ampli ?pozdr.raaz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupert Napisano 10 października 2008 Udostępnij Napisano 10 października 2008 Lepiej będzie zawsze grał sprzęt stereo, jak słuchasz muzy to się nie ma nad czym zastanawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowieck Napisano 17 października 2008 Udostępnij Napisano 17 października 2008 Oczywiste jest, ze za te same pieniądze dostaniesz lepsze dwie kolumny niz pięć. Podobnie ma się sprawa z amplitunerem. Jeśli jednak muzyki słuchasz rzadko i wolisz mieć zestawk kina, to za 1500-1600 zł uda Ci się kupić zestaw DVD+amplituner+ zestaw kolumn. Ważna w tym przypadku może być jakość elektroniki, bo kolumny z czasem możesz sprzedać i kupić lepsze, choćby tylko przednie do stereo. Oczywiście mozesz również skompletować system sam, ale prawdopodobnie cena zestawu może być wtedy wyższa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 17 października 2008 Udostępnij Napisano 17 października 2008 Raczej łatwiej jest wymienić elektronikę niż kolumny... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzymek Napisano 17 października 2008 Udostępnij Napisano 17 października 2008 Cześć!Jeżeli byłbyś zainteresowany kinem domowym, to mogę Ci sprzedać swoje kompletne kino. Składa się z amplitunera 6.1 SONY STR DB790QS i zestawu głośników JBL SCS 188 6 Głośników + subwoofer. Wszystko w idealnym stanie. Sprzęt jest rewelacyjny do kina domowego i dobrze daje sobie też radę w muzyce. Sprzedaje tylko dlatego że przesiadam się na sporo droższy sprzęt.Cena za całość to 1600zł jak dla klubowicza. Kontakt do mnie to 660 667 993POZDRAWIAM! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts