xeizerr Napisano 23 lipca 2019 Napisano 23 lipca 2019 (edytowany) Witam Jestem tutaj nowym forumowiczem i przechodząc do tematu chcę zrobić swój pierwszy głośnik. Otóż mam prośbę o porady: \/ Czy ten wzmacniacz z modułem na początek wystarczy? \/ https://abc-rc.pl/pl/products/modul-wzmacniacz-audio-2x3w-z-bluetooth-dw-ct14-11889.html \/ Mam takie głośniczki i prawdopodobnie jeden ma moc 3.7W (zdjęcia poniżej) \/ Czy podłączenie głośników o mocy wyższej niż wzmacniacz może go w jakiś sposób uszkodzić? No i czy lepiej podłączyć jeden głośnik na kanał czy lepiej od razu dwa na kanał? I czy można byłoby poprosić o jakiś schemat do podłączenia? Edit: Dodatkowo chcę kupić włącznik, koszyk na baterie, a także akumulator/baterie 18650 3.7V - poradzicie jaki kupić (najlepiej do 30zł)? Dzięki Edytowano 23 lipca 2019 przez xeizerr Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 2 sierpnia 2019 Napisano 2 sierpnia 2019 Myślę ze ten moduł powinien być zupełnie dobry do tych głośników. Moc głośników nie ma wpływu na obciążenie napędzającego je wzmacniacza . Ważna jest ich impedancja. Wypadkowa jej wartość na jedno wyjście zwykle nie powinna być niższa niż 4 omy, czasem 3 omy. Jeśli podłączysz równolegle 2 głośniki z których każdy ma 4 omy to da obciążenie impedancją 2 omy i możesz spalić ten moduł. Jeśli połączysz 2 takie głośniki szeregowo to da obciążenie 8 ohm i będą grały ciszej, bo wzmacniacz będzie dawał najprawdopodobniej jakieś 1,5 W zamiast 3 W. To ile masz tych głośników do podłączenia i jaką mają impedancję każdy ? Odpisz, cytując
Recommended Posts