Skocz do zawartości

magnat monitor 1000, koda AV-702F czy Fenix?

Recommended Posts

Napisano
Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać icon_smile.gif . A teraz do rzeczy, noszę się z zamiarem zakupu jakiegoś stereo do 900zł (już maksymalnie naciągnięta kwota:-) ). Wolałbym raczej nowe kolumny i po nocnych lekturach forum i różnych stron wybrałem kilka opcji: Magnat monitor 880 i 1000, Koda AV-702F i Fenixy Tonsila. Problem w tym, że opinie są tak skrajne, że już nic nie wiem icon_eek.gif . Mam pokój 14m2 słucham głównie lekkiego metalu, rocka i czasem jakaś klasyka się przewinie, filmy rzadko. Posiadam stary wzmacniacz Unitry PW 8040(20W na kanał) i nie ukrywam, że wolałbym go wykorzystać, chociaż na początku, za pare miesięcy mógłbym kupić coś do 250zł. Bardzo proszę Was o radę bo sam już nic więcej nie wykombinuję icon_smile.gif

EDIT: Patrzyłem na te Paradigmy na allegro ale serii 3 nie ma tam w ogóle, widziałem serię 5 ale przenoszą od 90Hz:(((
Napisano
Devil , nie obraź się ale twoja propozycja nie jest na miejsu , Marek , masz mały pokój - moim zdaniem szukaj monitorów lub niedużych dwudrożnych podłogówek , a najtaniej wychodzi diy , lecz nie wiem czy będzie cię to interesować. 900 zł hmm , ja bym przemyślał sprawe , albo:
diy
używki z drugiej ręki , skłaniałbym się o monitory
właśnie składam monitory na gdn 15/40/5 + vifa dx25tg , pokój mam 16m2 więc tobie też proponuje coś niewielkiego . miałem 2,5 drożne podłogówki największą ich wadą był bass reflex z tyłu zwróć na to uwage , jeśli ustawisz w pobliżu ściany będzie dudnić nieprzyjemnie. z tego co wymieniłeś nic bym nie wybrał . Kody bardzo chwalił sobie Perkoz , ale szczerze to nie zdecydowałbym się na nie ze względu na pomieszczenie . zwróć uwagę , jeśli możesz przesłuchaj :
tonsil siesta sat
dali concept 2
podłogówki ze stajni mission ( takie dwudrożne ok 700-800 zł )
jeśli się wachasz wejdź na
http://diyaudio.pl/index.php?sid=c057246ff...2976a365928493d
i poczytaj w dziale gotowe konstrukcje , zobacz jakie można zrobić dobre kolumny do tej kwoty
Napisano
Przemysl_17
Czemu nie na miejscu skoro Marek podał konkretne modele które go interesują.
Marek
Pradę mówiąć niedoczytałem o metrażu moja wina.Faktycznie na 14m2 lepiej się sprawdzą monitory lub mniejsze podłogówki.Osobiście polecam Ci zastanowienie się nad jakimiś używkami.W muzyce jakiej słuchasz bardzo dobrze się sprawdzają Paradigmy seri 3
Napisano
Dzięki za zainteresowanie tematem, do podłogówek generalnie skłonił mnie zapas mocy, zdaję sobie sprawę że w pokoju 14-15m ich nie wykorzystam ale podłogówki w razie jakiejś imprezki mogę znieść na dół i się sprawdzą, monitorki wątpię, z bass refleksem z tyłu nie będzie problemu bo klocki stałyby spokojnie z 0,5m od ściany. Czy jak wstawię podłogówki do w miarę małego pokoju to będą grały gorzej aniżeli monitory przy takiej samej głośności? I jeszcze chciałbym zapytać co z tym wzmacniaczem nieszczęsnym icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Mam pokój 14m2 słucham głównie lekkiego metalu, rocka i czasem jakaś klasyka się przewinie, filmy rzadko. Posiadam stary wzmacniacz Unitry PW 8040(20W na kanał) i nie ukrywam, że wolałbym go wykorzystać, chociaż na początku, za pare miesięcy mógłbym kupić coś do 250zł. Bardzo proszę Was o radę bo sam już nic więcej nie wykombinuję icon_smile.gif

Do rocka dobrze się sprawdzą Feniksy-2 Front Tonsila - mam i chwalę sobie szczególnie mocne uderzenie.
Wybrałem je z dwóch powodów - cena i solidna trójdrożna konstrukcja z podwójnym głośnikiem basowym i sporą objętością pudła.
Poza tym "dwójki" w odróżnieniu do pierwszych Feniksów mają otwór bass refleksu z przodu, co w ciasnych pomieszczeniach ma spore znaczenie.
Nie bój się podłogówek - te mają 90 cm wysokości i są dość smukłe a monitory na podstawkach zajmą podobna ilość miejsca.

Te kolumny są skromne, ale pokrywają w miarę równo całe najważniejsze pasmo.
Nieźle się słucha nie tylko rocka ale także jazzu i klasyki.

Na początek wystarczą w zupełności, jak obrośniesz w piórka to może je zastąpisz czymś za kilka tysięcy.

Napisano
Dzięki za wykres, a co z tym wzmacniaczem? Nada się na początek? Pomimo dobrych chęci kolegów proponujących klasę wyższe monitory, ja jednak cały czas skłaniam się ku podłogówkom:) Chciałbym mieć zapas mocy na w razie czego icon_biggrin.gif i nie ukrywam, że o wygląd też trochę się rozchodzi hehe icon_biggrin.gif . Jutro lecę na rundę po sklepach posłuchać czego się da i jak wrócę to podzielę się wrażeniami:)
Napisano
Cytat

Dzięki za wykres, a co z tym wzmacniaczem? Nada się na początek? Pomimo dobrych chęci kolegów proponujących klasę wyższe monitory, ja jednak cały czas skłaniam się ku podłogówkom:) Chciałbym mieć zapas mocy na w razie czego icon_biggrin.gif i nie ukrywam, że o wygląd też trochę się rozchodzi hehe icon_biggrin.gif

Spróbuj na początek ze starą Unitrą, jeśli uznasz, że brakuje Ci mocy, to za ok. 300 zł masz duży wybór wzmacniaczy - nowszych Yamaha i trochę starszych Denon czy HK.
Napisano
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem, po odsłuchu kilku opcji wybrałem kody AV702, odpaliłem je w pokoju, chodziło elegancko....i przestało.... Unitre diabli wzięli, jeden kanał strasznie charczy nie wiem czemu. Stąd kolejna moja prośba, szukam teraz na gwałt używanego(ale nie lata 80:-) , słabego(max 2*60-70), dobrego, taniego (do 200-300) wzmacniacza. Poczytałem i podoba mi się Onkyo A-8220 tylko akurat nigdzie go nie ma icon_sad.gif((. Co jest godne polecenia w tej cenie do tych Kod w polaczeniu głównie z melodyjnym metalem, hard rockiem itp.,..?

EDIT: Co myślicie o tych modelach?:

http://allegro.pl/item469151858_bardzo_prz...od_ka_550d.html

http://allegro.pl/item469205649_cyfrowa_ya..._mediasort.html

http://allegro.pl/item472227520_onkyo_a_8420_okazja.html

szczególnie o tym Denonie: http://allegro.pl/item472400401_audiofilsk..._mediasort.html