Skocz do zawartości

jakie kolumny (podlogowe?) polecacie?

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Tak na szybko przedstawię zaistniałą sytuację.
Poszukuje kolumn FRONTOWYCH(narazie.. ) za max kase 800-900 zl( 100dent jest biedny;),
sam jestem raczej cienki w tym, zwracam sie wiec do specow obeznanych w temacie;)
abyscie polecili jakies kolumienki w miare mozliwosci.

male dane:
ampli Yamaha RX-V361
pokoj powiedzmy 12-14m2
muza kazda, z naciskiem na "elektroniczna" ( glownie drum`n`bass )

opcjonalnie powiem ze z czase(dlugim czasem;)) mam zamiar poskladac kino domowe(wykorzystanie sprzetu: 60% na muze, 40% na filmy), ale z braku laku.. narazie wyciulam jedynie kaske na fronty (aby cos gralo), z czasem reszte sie dokupi,

no to chyba na tyle
pzdr
Napisano
wiec tak porozgladalem sie troszke na necie, znalazlem takowe 2 parki kolumn
wiec tak:

JAMO S 506
http://allegro.pl/item466553576_jamo_s_506_wyprzedaz.html

KODA AV-702v2
http://allegro.pl/item462803643_rewelacja_...tem_olkusz.html

co o nich sadzicie? czy by pasowaly, sprzet "pociagnie" je troche?icon_smile.gif
zaznaczam ze lubie posluchac muzy, co nie znaczy ze katuje sprzecior ile wlezie;)
czekam na opinie:) badz inne rady, inne kolumny,
pzdr

Napisano
w sumie, z ktorej strony bedzie bass reflexik, to mi roznicy nie robi;) da sie ustawic zarowno jamo i kode u mnie:), moze ktos posiada takowe kolumny, badz poleci cos innego? i czy moja "slabiutka" Yamaha to uciagnie, nie zadlawi sie za bardzo:D
Napisano
hmm wiesz z tym brzmieniem to roznie, ogolnie, zalezy od muzy, icon_wink.gif wiadomo przy dnb przydal by sie niezly basik( z czasem jakiegos sub`a sie zmontuje), przy innych dobrze wyrazne wysokie tony, ogolnie chcialbym zeby gralo w sam raz na wszystkim, (a tak sie nie da, nie za taka kase i taki sprzet), ale musze dokoptowac do tej "jamaszki" jakies kolumienki, tylko o to lazi, w sumie wiem ze ahh i ohhh z tego nie wydusze, bo i nie potrzebuje, chce miec poprostu cos w miare grajacego:) a kiedys z czasem.. to sie pomysli;)
mam nadzieje ze w miare odp. na Twoje pytanie i przyblizylem sytuacje:)

btw czytalem RECENZJE kolumny KODY ktore podalem, wychodzi ze za ta cene, sa ok, i chyba ampli je uciagnie nawet wporzo, chociaz nadal czekam na Wasze opinie czy to dobry pomysl, czy moze inna pare polecacie, icon_smile.gif

pzdr
Napisano
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum serdecznie wszystkich witam - a może zainteresuję kolegę firmą Rubicon (nie jestem żadnym dystrybutorem ani sprzedawcą a jedynie użytkownikiem zestawu 5.1 model RP 36) tutaj jest cały zestaw Rubikon RP36 na początek poleciłbym monitorki surround RP 36 S RP36S mój pokój ma 28 m kw. podłączyłem je kiedyś jako zestaw frontowy tak ze zwykłej ciekawości i powiem że mnie pozytywnie zaskoczyły - poradziły sobie z wypełnieniem pomieszczenia dźwiękiem bez problemu - potem masz piękną perspektywę rozbudowy kompletnego zestawu łącznie z mocarnym subem- RSUB A12 RSUB A12

Jeżeli wstawisz podłogowce do tak małego pomieszczenia i to jeszcze bas refleksem przy ścianie będzie to przypominało raczej huk niż muzykę - jak to już napisał wyżej kolega Bartosz - a więc musisz naprawdę sprawę przemyśleć - małe kolumny wbrew powszechnej opinii wcale nie oznaczają słabego basu - naprawdę można się zdziwić.
Napisano
przyjalem do wiadomosci:D dlatego kazda opinia sie przyda,
a co do bass reflex`u, to racja, lepiej jak bedzie "wylot" od frontu, bo mi "zadudniu" mieszkanie/pokoj;), wiem cos o tym bo w "stresie" moje stare Technics SB EH550(wylot z tylu), potrafia niezle przesadzic z dzwiekiem, ale to tylko przy ostrej przesadzie z glosnoscia, i zalezy przy jakim kawalku;) (a graja narazie w malym pokoju, a szukam nowych wrazen bo niedlugo zmieniam miejsce zamieszkania, nowy pokoj moze nie za duzy ale bedzie git, tym bardziej ze malo mebli chce tam wrzucic:D)
wiec mysle ze nawet jezeli sa "duze" owe KODY, to przy normalnym odsluchu, nie zabija dzwieku;)
Napisano
no fajnie, oka, dzieki za pomoc Devil;)
teraz bede mial rozkimnke, co i jak, do zmiany kwaterunku jeszcze troche, wiec z zakupem jeszcze sie ws3muje, ale skanuje nadal neta, i oferty;)
jak narazie dzieki za pomoc, dam znac co i jak "po wszystkim"
chyba ze ktos jeszcze, ma cos do powiedzenia icon_wink.gif
pzdr
Napisano
jungl!st, widzę że decyzja już zapadła KODA i tylko KODA - fajna nazwa firmy - po prostu kup te kolumny a będziesz zadowolony - na pewno - bo wpadły Ci w oko - miłość jest ślepa uwierz mi - i nie dotyczy to tylko kobiet, wbrew pozorom- na pierwszy rzut oka wydaje się że to BOGINI a potem przychodzą rozczarowania i codzienność - a zresztą wybierz się na AUDIO SHOW 2008 (za tydzień 8-9 listopad) a zobaczysz ile tam miodu jest icon_wink.gif)))
Napisano
no bez przesady icon_wink.gif decyzja nie zapadla, jak pisalem mam jeszcze sporo czasu na przeprowadzke:D wiec i czas na zakup tez jest;) rozne opinie slyszalem... nawet altusy 300 mi polecano ehehe, jak widzisz, z miloscia trza umiec sie obchodzic, i nic pochopnie;) tym bardziej na szybko:D
pzdr:D