1Ender Napisano 13 października 2019 Udostępnij Napisano 13 października 2019 Na koniec weź na odsłuch do 2 najlepiej grające wzmacniacze do domu. Zobaczysz co w Twoich warunkach akustycznych zagra najlepiej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 13 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2019 Słucham tylko w domu, targanie ze sobą kolumn/kabli/źródła jest trudniejsze niż samego wzmacniacza, poza tym ogromną rolę odgrywa akustyka pomieszczenia. Niech przykładem będą moje AE Neo 3 zupełnie inne wrażenie robią w dużym salonie a inne w mniejszej sypialni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 (edytowany) @grisza_1982 To jaki masz wzmacniacz? Nowy czy używany? Przypomnij resztę toru. AE Neo 3? Czy jakieś inne? Źródło? Edytowano 18 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 18 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2019 (edytowany) Testuję używanego Exposure 2010 na AE Aelite 3. Źródłem jest DAC Matrix mini spięty z Daphile. Exposure przekazuje dużo więcej detalu niż NAD-y, czy Atoll IN100se, ale ma mniej dociążony dół i wypchniętą górną średnicę. O ile w dobrze zrealizowanych nagraniach potrafi zagrać rewelacyjne, o tyle w nieco gorzej zrealizowanym materiale robi się jazgotliwe bez wypełnienia. Raczej kablami ciężko będzie to skorygować, i wrócę do Atolla. Trochę szkoda, bo wizualnie Exposure prezentuje się super, NAD i Atoll wyglądają przym nim jak bazarowe zabawki. Edytowano 18 października 2019 przez grisza_1982 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 Ile masz czasu na testy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 18 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 października 2019 Do końca przyszłego tygodnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 To może być tylko wrażenie, że jest jasno. Musiałbyś posłuchać trochę dłużej niż tydzień, by się do nowego dźwięku przyzwyczaić. Po 3, 4 tygodniach, wiedziałbyś.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 Przez tydzień słuchania nie można poznać czy wzmacniacz mu odpowiada czy nie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 października 2019 Udostępnij Napisano 18 października 2019 Poznać można, ale do dźwięku przyzwyczajasz się dłużej. Przynajmniej ja tak mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 19 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2019 (edytowany) Mnie kilka/kilkanaście godzin słuchania wystarcza aby ocenić czy jest ok czy nie. Pokombinowałem trochę z ustawieniem kolumn i jest lepiej. Podmieniłem też Interkonekt wykonany z kabla Conducfil SPEAKFIL 8896 na Mogami Neglex III 2534 + Amphenol, ale to akurat nie wniosło prawdopodobnie nic, a przynajmniej ja nie jestem w stanie tego usłyszeć. Chylę czoła wobec ludzi co testują kable/przewody audio, piszą kwieciste poematy na temat brzmienia, a na koniec są w stanie precyzyjnie ocenić kabel/przewód w poszczególnych kategoriach jak poniżej. Edytowano 19 października 2019 przez grisza_1982 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 (edytowany) 3 godziny temu, grisza_1982 napisał: Mnie kilka/kilkanaście godzin słuchania wystarcza aby ocenić czy jest ok czy nie. No właśnie nie do końca. Jeżeli wzmak jest lepszy, pokazuje więcej szczegółów w średnicy. To sprawia, że odbieramy dźwięk całościowo jako rozjaśniony, czy jasny. A do takiej prezentacji trzeba się przyzwyczaić. A to wymaga czasu, aby nasz mózg nauczył się odbierać inaczej dźwięki niż był nauczony (przyzwyczajony) do tej pory. I kilka czy kilkanaście godzin to stanowczo za mało. Pozdrawiam Edytowano 19 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 20 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2019 (edytowany) Niektóre albumy w tej konfiguracji powodują opad szczęki, taki np. Artur Rojek - Koncert w NOSPR. Niesamowita iluzja uczestnictwa w koncercie. Bas w tym Exposure to coś zupełnie innego jak w Atoll, NAD - kopie szybko i jeśli utwór na to pozwoli bardzo mocno, nie snuje się po chałupie. W specyfikacji producenta podaje, że 2010S2 przy 8ohm ma 2x70W, tylko wydaje się jakby miał więcej zapasu od Atolla IN100se (2x100W). Dodatkowo jest co najwyżej letni, mały NAD przy nim to jest kaloryfer. Edytowano 20 października 2019 przez grisza_1982 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 Ja bym go zostawił 😁. A jak ilość detali smaczków? Jeżeli dźwięk bogatszy w szczegóły to tym bardziej byłbym za zostawieniem. Ale to jest moje zdanie, a Ty sam musisz zdecydować. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 21 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2019 9 godzin temu, 1Ender napisał: A jak ilość detali smaczków? Exposure daje najwięcej detali z rozpatrywanej dotąd trójki, jak dostanie do zagrania dobrze zrealizowany materiał robi ogromne wrażenie. Atoll jakby wszystko uśredniał, przede wszystkich dół ma mocniej rozbudowany, wyciąga maksa ze średnio-słabo zrobionych kawałków, natomiast nie ma takiego efektu wow przy dobrych realizacjach jak to ma miejsce przy Exposure. Trudny orzech do zgryzienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 @grisza_1982 Sam sobie odpowiedziałeś 😁. Przy przejściu na lepszy, bardziej szczegółowy wzmak, tak jest, że ilość przydzwięków, tzw. przeszkadzajek na początku jest przytłaczajaca. Lecz nic nie kłuje w uszy?? Twój mózg jak się przyzwyczai do takiej prezentacji, to później nie będziesz chciał innego dźwięku. 😁 Ja tak mam. Masz możliwość jeszcze na chwilę podłączyć Atolla? Bezpośrednio porównać? Byłoby dobrze, jak byś na "gorąco" porównał. I wówczas świadom wybrał. Poproś sprzedawcę Exposure o przedłużenie o 2-3 dni. W tym czasie ściągnij Atolla. Takie porównanie wiele by dało. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 21 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2019 (edytowany) 15 godzin temu, 1Ender napisał: Sam sobie odpowiedziałeś 😁. Przy przejściu na lepszy, bardziej szczegółowy wzmak, tak jest, że ilość przydzwięków, tzw. przeszkadzajek na początku jest przytłaczajaca. Lecz nic nie kłuje w uszy?? Nie użyłbym słowa przytłaczająca - po prostu dźwięk jest bardziej rozdzielczy, poszczególne instrumenty mniej nawzajem sobie przeszkadzają. W uszy raczej nic nie kłuje, wysokie są łagodne, górna średnia czasem jazgocze. 15 godzin temu, 1Ender napisał: Masz możliwość jeszcze na chwilę podłączyć Atolla? Bezpośrednio porównać? Byłoby dobrze, jak byś na "gorąco" porównał. I wówczas świadom wybrał. Trochę głupio drugi raz brać, bo może się okazać że finalnie nic od nich nie kupię. Przy okazji potestowałem chińskie maleństwa: Topping D10 i Topping DX3Pro. Grają na bardzo podobnym poziomie, ustępując jednocześnie Matrix mini-i, który prezentuje lepszą przestrzeń i wypełnienie. Natomiast Topping D10 rewelacyjnie spisuje się w roli konwertera USB -> SPDIF. PS. Dzisiaj z kolei wgniotła mnie w fotel płyta Tenhi - Väre. Serdecznie polecam Edytowano 21 października 2019 przez grisza_1982 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 22 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2019 Dzisiaj zrobiłem porównanie AE Neo3 + NAD C315bee vs AE Aelite 3 + Exposure 2010S2. Deklasacja w każdym aspekcie. Najsłabszym elementem jest zdecydowanie NAD. Podjąłem decyzję, że Exposure zostaje, a w najbliższym czasie dokupię Atolla na podmianę za NADa i pożongluje między kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 października 2019 Udostępnij Napisano 23 października 2019 (edytowany) @grisza_1982 Atolla nie musisz kupować, pożycz od branży. Finalnie będziesz wiedział co dla Ciebie najlepsze. Ten Exposure to nowy czy używany? Edytowano 23 października 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grisza_1982 Napisano 23 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2019 Exposure używka. Po wczorajszych dniu jestem przekonany że C315bee idzie do wymiany. Neo 3 z Exposure i Atoll-em grają dużo lepiej niż z C315bee. Jeśli okaże się że Aelity 3 polubią Atolla to Exposure powędruje do Neo 3 i wszyscy będą zadowoleni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts