jeekub #1 Napisano 8 listopada 2008 Witam wszystkich na forum!Zwracam się do Was z prośbą: składam właśnie moje pierwsze stereo i potrzebuję rady bardziej doświadczonych osób. Kupiłem już amplituner Yamaha RX-496, do niego planuję dołączyć Klotzem LaGrange Yamahę CDX-496. Nie wiem natomiast, jakie wybrać do tego kolumny.* Interesują mnie kolumny podstawkowe, ze względu na ograniczone miejsce. * Pomieszczenie ma co prawda ponad 30 m2, ale moja część to około 3x3.5m i jest częściowo oddzielona meblami. * Słucham bardzo zróżnicowanej muzyki, od metalu (np. Korn) przez goa-trance (np. Shpongle), do chilloutu i muzyki filmowej (Hans Zimmer). * Zależy mi na dokładnym, selektywnym brzmieniu i kontrolowalnym basie. Nie wiem, jakimi audiofilskimi terminami móglbym to dokładniej opisać;)Po przeczytaniu około miliona postów wybrałem kilka firm do rozważenia:1. Tannoy Mercury F1/22. Paradigmy3. Dali4. MagnatyKwota, którą mam do dyspozycji, to około 400zł. W grę wchodzą też kolumny używane.Z góry dziękuję za każdą opinię! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEVIL #2 Napisano 8 listopada 2008 Z tą elektroniką i do takiej muzyki dobre by były Paradigmy Monitor seri 3,ale ciężko będzie w tym budżecie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jeekub #3 Napisano 8 listopada 2008 sugestie docelowego sprzętu za 1000-1300,- też są mile widziane, takie Paradigmy mogą być czymś w co będę celował, kiedy zbiorę odpowiednią kasę na razie jednak szukam kolumn, które nie będą mnie gryzły po uszach w oczekiwaniu na coś lepszego. sporo dobrego czytałem o tych Tannoyach.mają bassreflex z przodu, co ułatwi mi ich ustawienie, zmieszczą się na biurko... btw., jak daleko od siebie i na jakiej wysokosci należy ustawić kolumny, żeby uzyskać poprawna scenę? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach