Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.Zamierzam stworzyc sobie zestaw -wiem ,ze wszystkiego nie mozna -dobre kino ,dobra muza,dobry obraz
-podstawa -amplituner yamaha rx v 863
lub -Denon avr 2309
obydwa z najnowszymi dekoderami na pokladzie
Teraz tak ,jeszcze niedawno mialem zamiar kupic
dvd denona 1940, ale cale to zamieszanie z blu rayem
zmusilo mnie do refleksji -teraz w promocji ten denon za ok 1000zl
odtwarzacz blu za nie wiele wiecej- czy warto?
zalezy mi na filmie -dvd i skalowaniu do 1080p
chcialbym zobaczyc i posluchac blu raya
co z roznica w odsluchu cd z dvd a blu
nastepnie sprawa kolumn -wiem ,ze nie opedze sprawy
kompletem 5.1 lub 7.1 a jak narazie para -
-na ktora chce przezaczyc 3tys zl - ijak to sie ma do gestych formatow
no ina koniec -dla zony wazna sprawa to divx
duzo pytan duzo niewiadomych duza kasy do wydania a nie chce zalowac
zapraszam do dyskusji?
Napisano
wporzadku Panowie ,troche ogolnie ,a ja oczekiwalem bardziej
szczegolowych odp.
zrobmy tak
-ampli z dekoderami hd jest,do tego
-blu ray-w moim mniemaniu moze byc bez dekoderow
-zrobi to ampli
obraz wiadomo hdmi,co do dvd sklaler jest wiec ok
-co z dzwiekiem?jakim wyjsciem?
-jak to sie bedzie mialo z kolumnami-fronty tylko
- i sprawa odtwarzania cd'kow?
oczekiwalbym porady w sprawie sprzetu i podlaczen

Napisano
Waldek .. wyprzedziłeś mnie icon_mrgreen.gif
Tak potwierdzam ostatni numer Audio przedstawia test amplitunerów w graniachach 3tyś pln dodatkowo masz test Blue...Denona (dzies w necie znalazłem równiez konfrontacje z 3 popularnymi odtwarzaczami blue innych firm)
Dodatko kilka testów par kolumn z dobrą konkluzja jak kupujesz av recivera za 3000 pln to.. kolumny dopierac tak aby same fronty mialy mniej wiecej.. tą samą wartość kwotową - wiadomo,ze cena czesto gra role.. a do tego postaje zakup centralny tylne satelity, sub, kable...do tego projektor i "haj lajf"
Napisano
Mam ten DVD (1940) - według mnie jakość obrazu i dźwięku filmowego rewelacyjna. Posiada też odczyt SACD - jakość super, chociaż mam wrażenie że przy tym formacie brakuje trochę basu. Jakość odczytu CD troszkę gorsza - porównywałem z klasycznym odtwarzaczem CD Denona DCD-700 - DVD odpadł w przedbiegach. Zakupiłem tą 700-kę ale teraz i tak zamieniłem wszystko na DCD 1500 i PMA 1500 - tutaj jakość stereo bezdyskusyjna.
DVD 1940 czyta bezproblemowo DIVix i przy dobrze nagranym filmie jakość może na prawdę pozytywnie zaskoczyć!

Mam też blu-ray - jakość obrazu perfekcyjna - ale to chyba oczywiste. Dzwięk - nie zauważam specjalnej różnicy w stosunku do DVD. Jakość DVD niezła, ale nie tak perfekcyjna jak w 1940.

Jeżeli mógłbym doradzić to idealną sytuacją byłby zakup równoległy blu-ray i DVD. Blu-ray do filmów blu-ray a DVD do filmów DVD, DIVix i SACD.
Napisano
DVD 1940 ma faktycznie rewelacyjny obraz, z DVD lepszy niż Blu-ray'ie dostępne na rynku.
Osobiście nie spodziewam sie żeby Blu-Ray miał być jakąś wielką rewolucją ...
Format DVD jeszcze długo będzie podstawą, więc warto sobie sprawić solidny odtwarzacz.
Ale jeżeli komuś zależy na blu-ray to myśle że wiekszość modeli którymi sie bawiłem odtwarza DVD na tyle ładnie że można pozostać przy jednym odtwarzaczu.
A do Divx... Najlepiej kupić Pioneera DV-410 (~350zł) ;]

PS. Miewam klientów którzy rezygnują z niektórych Odtwarzaczy BD gdy usłyszą że nie odtwarzają "Dividixa" ;D