Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

mam Yamahe RX-496 i CDX-496, szukam do tego kolumn które zagrają ładnym, sprężystym basem
w częściowo wydzielonym (meblami) z większego pokoju kwadracie 3x3

Docelowo chciałbym do tego Paradigmy Monitory 3, ale fundusz mam na razie dużo skromniejszy i w grę wchodzą:
- Tannoy Mercury F2
- Wharfedale Diamond 9.2 (z tym, że nie wiem czy mój ampli z nimi zagra - są na 6ohm...i nie jestem pewien co to znaczy:P)

Które z nich zabrzmią lepiej?

Pytanie poboczne: jak należy rozstawić kolumny, żeby uzyskać poprawną scenę? Na jakiej wysokości, jak szeroko od siebie?

Wielkie dzięki za wszystkie opinie!
Napisano
Witam, jezeli chodzi u ustawienie . jezlei to monitorki to na stadach oczywiscie .. srednio maja 80 cm , nalepiej ustawic tylem do okna w odleglosci min 50 cm ..
pozadane bylyby ciezkie zaslony. jezeli chodzi i sciany boczne , to od nich tez jakies 50 cm .. ( uwaga. wyczytalem gdzies ze odleglosci ustawienia miedzy tylna sciana a sciana boczna wazne by sie roznily , to tak nawiasowo icon_smile.gif ) . twoje miejsce odsluchowe , tzn fotel czy cos , oraz kolumny tworzyly trojkat rownoboczny. ( tzn kolumny skierowane na slchacza znajdujace sie w takiej samej odleglosci od sluchacza jak one same , tak dla laikow ;p )

pozadane sa wszelkie przedmioty pochlaniajace i rozpraszajace dzwiek. obrazy , polki z ksiazkami , nawet koce na scianach podobno daja niezly efekt.

ps. tak mi sie przypomnialo . w tym trojkacie zeby raczej nic sie nie znalazlo na drodze ( lawa ,stolik czy cus icon_smile.gif)