Karol Gotszlik Napisano 12 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2019 (edytowany) Siemanko! Mam kilka pytań odnośnie modyfikacji ww słuchawek. Czy l-4e6s to najlepszy wybór? Czy istnieją inne modyfikacje poprawiające ich brzmienie? Np. czy warto wytłumiać komorę? Widziałem, że niektórzy wykładają matami bitumicznymi, jednak są wypowiedzi które wskazują na to, że to pogarsza brzmienie. Za wszelkie wskazówki bardzo dziękuję Edytowano 12 grudnia 2019 przez Karol Gotszlik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2019 (edytowany) Canare Starquad l-4e6s to dość tani kabel o którym wiadomo że dobrze sprawdza się przy tych słuchawkach. Zawsze można poeksperymentować z innymi. Moim zdaniem warto było by popróbować jakieś kable z srebrzonej miedzi. Co do wyłożenia wewnątrz komory matą bitumiczną najlepiej samemu się przekonać. Na pewno nie powinna być zbyt gruba i nie powinno być jej na upychane za dużo. No i myślę ze nie powiną być użyta pokryta filcem. Raczej pokryta warstwą aluminium. Wtedy dobrze odbija fale akustyczne , a plastikowe ściany nie rezonują tak jak bez takiego pokrycia. Na Massdropie były sprzedawane pod inną nazwą z drewnianymi nakładkami muszli. E-mu Walnut E-mu Purplehearts Edytowano 12 grudnia 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 14 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Dnia 12.12.2019 o 22:26, MobyDick napisał: Co do wyłożenia wewnątrz komory matą bitumiczną najlepiej samemu się przekonać. Na pewno nie powinna być zbyt gruba i nie powinno być jej na upychane za dużo. No i myślę ze nie powiną być użyta pokryta filcem. Raczej pokryta warstwą aluminium. Wtedy dobrze odbija fale akustyczne , a plastikowe ściany nie rezonują tak jak bez takiego pokrycia. Czy wtedy warto wyłożyć tą komorę np watoliną w celu zredukowania straty pojemności? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2019 Raczej nie. Słuchawki nawet te zamknięte, mają zwykle otwory lub szczeliny na zewnątrz. Dlatego nie działa to tak jak z głośnikami w kolumnach w obudowie zamkniętej. Wypełnienie tej komory zwykle powoduje uszczuplenie basu. Niewielkie zmniejszenie objętości będzie miało mały wpływ na działanie słuchawek. Jednak zamknięcie tych otworów, wydłużenie drogi którą przepływa powietrze lub ich częściowe przysłonięcie wpłynie mocno na brzmienie. Dlatego przy wyklejaniu trzeba to robić ostrożnie i z rozwagą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 15 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2019 Z tego co piszesz raczej wyklejanie ich jest bezsensowne, ryzykuję uszczupleniem basu, którego i tak troszkę mi w nich brakuje. W tych słuchawkach słychać dosyć mocno na zewnątrz czego słucham, stąd też pomysł z wytłumieniem. Do recablingu lepszy będzie l-4e6s czy l-4e5c? Czy te przewody z oplotem wejdą w oryginalne dławiki? Pozostaje mi jeszcze kwestia wtyku. Czy przez adaptery jack można stracić na brzmieniu jeśli jest dobrej jakości? W swoim Focusrite 2i2 mam wyjście na 6,3mm, jednak chciałbym ich czasem używać do telefonu. Stąd tez dylemat czy wybrać 3,5mm+ adapter czy 6,3mm a do telefonu kupić drugie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2019 Jeśli dobrze wykleisz muszle, bez zasłaniania szczelin i otworów, bas nie powinien być uszczuplony. Ja tych kabli nie używałem. Często używa się tylko przewodów wyciągniętych z kabla, bez ekranu. Zaplata się je i wkłada w oplot. Przy przewodach słuchawkowych, zwykle nie używa się ekranowania. Jeśli słuchawki maja służyć z dwoma urządzeniami, które mają 2 różne złącza, musisz mieć przejściówkę lub wymienne kable. Przy wymiennych kablach , muszą mieć jakieś złącza. Nie przywiązywał bym dużej wagi do takich złącz lub przejściówek. Ważne, aby dobrze kontaktowały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 14 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 Co do samego kabla, czy znajdę elastyczniejszy i ewentualnie cieńszy niż l-4e6s czy l-4e5c? Te są strasznie sztywne i dosyć ciężkie, przez co straciły bardzo na komforcie w porównaniu do oryginalnego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 14 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 No ja właśnie mam w oplocie tylko nylonowy. Zrobiłem błąd, że za mocno go naciągnąłem przez co jest sztywny i fakt, strasznie mikrofonuje, każde otarcie o coś jest słyszalne na słuchawkach. Mógłbyś podać link do tych dobrych bawełnianych oplotów? Byłbym wdzięczny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 15 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 Same żyły. Dzięki za link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 15 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 (edytowany) Jak zrobiłeś splitter? Bardzo estetycznie wygląda. Co do tych linek, jak je wykorzystać? Trzeba wyciągnąć z nich rdzeń? Edytowano 15 stycznia 2020 przez Karol Gotszlik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Gotszlik Napisano 1 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 https://allegro.pl/oferta/paracord-550-oryginalny-322-kolory-linka-7-rdzeni-7411601398 Ta będzie pasować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts