Skocz do zawartości

Pianocraft E-810, dziwne zachowanie przy włączaniu

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Kilka dni temu stałem się posiadaczem Yamahy E-810 i jak dotąd jestem bardzo zadowolony z zakupu, jakość dzwięku w porównaniu z poprzednim "sprzętem" jest powalająca.

Irytuje mnie jednak jedno zachowanie tego zestawu - przy włączeniu wieży pilotem automatycznie włącza się odtwarzanie włożonej do odtwarzacza płyty CD/DVD niezależnie od tego jakie źródło jest włączone (np. tuner czy odtwarzanie z wejścia TV), wg mnie jest to bardzo nieergonomiczne - po włączeniu radia muszę przełączyć się na CD, zatrzymać odtwarzanie i wrócić do radia. Kompletnie bez sensu! Na razie jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem jest założenie "CD lock" w ustawieniach odtwarzacza, rozwiązanie równie mało wygodne ponieważ by włączyć odtwarzanie muszę wpisać 6-cyfrowy kod! Może ktoś z szanownych forumowiczów znalazł inne rozwiązanie a może po prostu ma tak być? Ale nie wierzę, że we w miarę dopracowanym sprzęcie mógłby zdarzyć się taki kwiatek.

Pozdrawiam,
Darek
Napisano
A musisz zostawiać płytę w napędzie DVD?
Nie będzie płyty - nie będzie problemu! icon_wink.gif

Nawiasem mówiąc, też mnie to wkurza (bo czasem dzieciaki zostawiają jakieś płytki w DVD, a ja włączam i ... icon_evil.gif ).
Zdaje się, że taka już "uroda" tej Yamaszki, bo nie przypominam sobie, aby ktoś znalazł na to receptę. A ja sam nie czytałem jeszcze instrukcji... icon_redface.gif

Życzę coraz wiekszego zadowolenia z Yamaszki!
Pozdrawiam.

P.S. Mnie wkurza też, że podczas odsłuchiwania jakiegoś utworu nie można wybrać innego przez podanie jego n-ru na liście. Trzeba zatrzymać (STOP) i dopiero wtedy...
Ale może w instrukcji jest coś na ten temat? he he... icon_wink.gif
Napisano
Cytat

A musisz zostawiać płytę w napędzie DVD?
Nie będzie płyty - nie będzie problemu! icon_wink.gif

To rozwiązanie też mi przyszło do głowy ale... nie po to mam pilota zdalnego sterowania, żeby latać wyciągać płytę za każdym razem jak chcę wyłączyć sprzęt icon_smile.gif

Cytat

Nawiasem mówiąc, też mnie to wkurza (bo czasem dzieciaki zostawiają jakieś płytki w DVD, a ja włączam i ... icon_evil.gif ).
Zdaje się, że taka już "uroda" tej Yamaszki, bo nie przypominam sobie, aby ktoś znalazł na to receptę. A ja sam nie czytałem jeszcze instrukcji... icon_redface.gif

Ja już przejrzałem i nie podali tam lekarstwa na tą przypadłość.

Cytat

Życzę coraz wiekszego zadowolenia z Yamaszki!
Pozdrawiam.

P.S. Mnie wkurza też, że podczas odsłuchiwania jakiegoś utworu nie można wybrać innego przez podanie jego n-ru na liście. Trzeba zatrzymać (STOP) i dopiero wtedy...
Ale może w instrukcji jest coś na ten temat? he he... icon_wink.gif

Zadowolony jestem bo gra ładnie, ale takie niedoróbki jednak zaniżają ogólną ocenę i są irytujące. A nie jestem (jeszcze!) audiofiliem i poza jakością dźwięku (tak, wiem że Pianocraft to nie jest audiofilski sprzęt icon_smile.gif ) liczy się dla mnie wygoda obsługi i funkcjonalność.

Pozdrawiam.
Napisano
Cytat

(...)
Zadowolony jestem bo gra ładnie, ale takie niedoróbki jednak zaniżają ogólną ocenę i są irytujące. A nie jestem (jeszcze!) audiofiliem i poza jakością dźwięku (tak, wiem że Pianocraft to nie jest audiofilski sprzęt icon_smile.gif ) liczy się dla mnie wygoda obsługi i funkcjonalność.

Jak zamienisz Yamaszkowe monitorki (niezłe, ale jednak...) na coś większego (na pewno uciagnie dużo lepsze zestawy!), to możesz czuć się (prawie) audiofilem. icon_wink.gif (Było już o tym na forum, poszukaj...)

Ja wolę czuć się melomanem, niż audiofilem. icon_smile.gif
Wiesz, jaka jest różnica? icon_wink.gif icon_wink.gif

Pozdrawiam. icon_smile.gif
Napisano

Cytat

Jak zamienisz Yamaszkowe monitorki (niezłe, ale jednak...) na coś większego (na pewno uciagnie dużo lepsze zestawy!)

Sprzęt stoi w pokoju, który ma powierzchnię około 12m2, więc nie wiem czy "coś większego" będzie konieczne.

Cytat

Ja wolę czuć się melomanem, niż audiofilem. icon_smile.gif
Wiesz, jaka jest różnica? icon_wink.gif icon_wink.gif

Tak, tak, meloman słucha muzyki a audiofil sprzętu. Na razie cieszę się i jednym i drugim icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Niestety wielkim mankamentem tego modelu jest marny napęd DVD Philipsa, mnie zawsze krew zalewa jak mam na tym jakąś płyte włączyć :> Może masz możliwość wymiany na model 410 ?

1. Z tym Philipsem w Yamaszce to jesteś pewien? Nie słyszałem jeszcze o tym.
2. Słyszysz różnicę pomiędzy CD z E410 a DVD z E810?
Tzw. doświadczeni audiofile icon_wink.gif twierdzą, że w tej klasie sprzętu róznice wysłyszeć raczej bardzi trudno...
Więc: co Tobie nie pasuje? Konkretnie, please.

Odpowiedz z ręką na sercu.

Pozdrawiam.