WojtekT #1 Napisano 27 grudnia 2019 Cały czas zgłębiam temat małej ilości niskich tonów w mojej konfiguracji - Pioneer VSX-922 + Heco Aurora 1000. Zastanawia mnie jedna sprawa. Robiąc kalibrację MCACC amplituner ustawia kolumny jako duże (mogące grać w pełnym zakresie) więc słuchając stereo subwoofer nie działa. I teraz pytanie - czy przypadkiem amplituner dalej nie odcina niskich częstotliwości i nie chce ich skierować na kanał LFE który nie jest uruchomiony? Nie powinno tak być, ale różnie to w życiu bywa. Nie znalazłem w tym zakresie żadnej informacji w instrukcji obsługi ani w innych materiałach o MCACC. Jak domowym sposobem sprawdzić czy pełen zakres częstotliwości jest przesyłany do kolumn przednich? Może jakieś oprogramowanie na PC które potrafi wysyłać przez HDMI dźwięk o konkretnej częstotliwości? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Damiani #2 Napisano 27 grudnia 2019 W amplitunerze powinieneś mieć możliwość odsłuchu "Pure direct" (W Onkyo) Funkcja ta wyłącza wyświetlacz i wszystkie cyfrowe poprawiacze. Jeśli nadal jest mało basu to winę za to ponosi akustyka pokoju i źle ustawione kolumny i wtedy tony testowe nic nie dadzą bo pomieszczenie i tak swoje obetnie i nadal basu nie będzie. Wtedy musiał byś podać wymiary pomieszczenia,odległości kolumn od ściany i kolumn od miejsca odsłuchu no i szerokość bazy stereo,zdjęcie też by pomogło wtedy koledzy coś doradzą. A tony testowe znajdziesz na Youtube. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach