SeQQuPL Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Witam , mam problem , a mianowicie głosnik Monacor pab-12 nie gra mi wysokich tonów. Za nic sie narazie nie brałem . Jaka moze byc przyczyna tego problemu i jak go naprawic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 3 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2020 Czy w trakcie zabaw sylwestrowych nie przesadziłeś z głośnością i podkręceniem wysokich tonów? Prawdopodobnie mogłeś spalić głośnik - można dać do przezwojenia w jakimś serwisie (można to załatwić wysyłając głośnik, nie trzeba wysyłać całej kolumny) albo kupić identyczny nowy głośnik. Teoretycznie mogła się też uszkodzić zwrotnica albo okablowanie, ale jest to dużo mniej prawdopodobne... Na wszelki wypadek możesz jeszcze zamienić miejscami kolumny i podłączyć do wzmacniacza lewą kolumnę w miejsce prawej. Wtedy będziesz miał pewność że problem dotyczy właśnie tej jednej kolumny. Mało prawdopodobne by coś się stało z kablami albo ze wzmacniaczem, ale w serwisie mogą zadać pytanie czy jesteś pewien, że to właśnie tylko głośnik wysokotonowy padł w kolumnie. Jest już wątek dotyczący napraw głośników - może tam znajdziesz dodatkowe informacje... Pozdrawiam PS. Przenoszę wątek do prawidłowego działu - DIY. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts