Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam

Potrzebuję pomocy znawców w wyborze słuchawek - obecnie posiadam słuchawki Sennheiser HD 215 i zaczynają się mi już sypać (dosłownie)

Znajomy polecił mi:

Soundmagic HP200

Sennheiser HD599

Co do mojej osoby - potrzebuję słuchawek uniwersalnych - muzyka, gry, filmy

Podłączam słuchawki do PC z małym wzmacniaczem słuchawkowym

Szukam słuchawek zbilansowanych (niekoniecznie pod bass), do użytku domowego tylko i wyłącznie - wytłumienie nie ma dużego znaczenia.

Czy ww. modele będą ok czy szukać raczej czegoś innego? W sklepie polecono mi Meze 99neo, ale chyba jednak trochę za drogie (chciałbym się zmieścić w 600zł).

MUSZĄ być co najmniej tak wygodne jak HD 215 - siedzę w słuchawkach bardzo długo no i mieć odpinany jack (ale to chyba dziś standard).

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowano przez serge
Napisano

Dzięki za poradę. Ponieważ siedzę w słuchawkach bardzo długo co najmniej po 10h dziennie (codziennie). To boję się trochę tego specyficznego przewodu w SENNHEISER HD 58X JUBILEE (bo moje jacki wymieniam co pół roku). No a te Snab wyglądają ciekawie. Cena też niska, ale pytanie czy to będzie upgrade? Żebyśmy nie zjeżdżali z jakością.

Napisano

Jeśli chodzi o klony Yoga CD-880 to te słuchawki trochę ewoluowały od czasu ich wypuszczenia. W nowych wg tego co pisze producent podniesiono trochę poziom niskich tonów i poprawiono górny zakres pasma przenoszenia przez użycie cewek z aluminium powlekanego miedzią. Jakość dźwięku jak na zakres do 600 zł jest bardzo dobry. Jednak w przeszłości pękały w nich widelce mocujące słuchawki do pałąka. Oglądając zdjęcia tych słuchawek z różnego okresu zauważyłem ze próbowano temu zaradzić zmieniając kształt usztywnień tego elementu. Jakiś czas temu postanowiono zmniejszyć nacisk na uszy przez użycie cieńszego i węższego paska stali nierdzewnej w pałąku. Przez to słuchawki sprawiają wrażenie nieco klekotliwych gdy są zdjęte z głowy. Co może psuć wrażenie co do ich wykonania. Są za to bardzo wygodne i dają dobrze wyrównany tonalnie, bardzo przestrzenny dźwięk. Im dłużej się ich używa graja coraz lepiej i to w długim czasie używania. Do tego dobrym pomysłem są 2 rodzaje łatwo wymiennych padów w zestawie i 2 kable o różnej długości. Każde z klonów CD-880 są nieco inaczej wyposażone. Snaby wydają się być chyba najsensowniej wyposażone.

Napisano

Myślę że HD58x to znacznie lepsze słuchawki niż HD599. Soundmagic HP200 nie znam i niewiele więcej o nich wiem niż to że to otwarta wersja bardzo udanych Soundmagic HP150 i HP151, a te są znane z niezbyt mocno podkreślonego bardzo niski schodzącego, dobrego basu.

Napisano

No wyglądają bardzo fajnie i w recenzjach i w parametrach (tzn. te HD58x) - problemy są 2. Chciałbym jednak typowego jacka (najlepiej pojedynczego). No i są to słuchawki w Polsce praktycznie niedostępne. Wydane tylko dla Massdropa.

Napisano (edytowany)

Nie chce zabrzmieć jak niewdzięcznik - jestem Ci szalenie wdzięczny za Twoją chęć pomocy. Ale ten kabelek od HD599 jest podobny do tego z HD215 - tzn. jest on zakończony nietypowo ,bo jest możliwość nakręcenia na niego adaptera Sennheiser na większy jack. Ew. jest to "wkręt" do blokady na słuchawkach, ale trzyma i bez tego. Każdy kabelek jack 3,5 typu slim pasuje (sprawdzałem). co do HD58x na allegro to jednak używka + przekracza podany budżet.

A kojarzysz coś pod pojedynczy typowy jack? Co da mi lepsza jakość w stosunku do HD599?

Edytowano przez serge
Napisano (edytowany)

Ten kabelek z HD599 to wtyk jack 2,5 mm ( od strony słuchawek ) z blokadą na jego obudowie. Niestety nie kojarzę niczego z kablem jack 3,5 mm w tym budżecie. Przyszły mi do głowy AKG K550 z kablem z wtykiem mini XLR od strony słuchawek. AKG w słuchawkach studyjnych i od jakiegoś czasu tych bardziej domowych stosuje takie łatwo wymienne kable. np. AKG K702 . Chociaż spokrewnione z K550  są  AKG K845BT , które można obecnie kupić w cenie w okolicach 600 zł. Z tego co wiem to K550 Mk II z zmniejszonymi obudowami słuchawek i własnie odłączanym kablem z gniazdem jack 3,5 mm no i oczywiście bluetooth. Kiedyś kosztowały ponad 1 tyś. Jako słuchawki przewodowe są nadal bardzo dobre, jednak przez to że ta konstrukcja ma już ładnych kilka lat, brak jej jest kodeku aptX i ANC które stały się standardem w tej grupie cenowej słuchawek bt.

Jeśli chodzi o słuchawki Soundmagic HP200 , HP100 , HP150 i HP151 to ich kabel jest wprawdzie zakończony wtykiem jack 3,5 mm, jednak ma on na obudowie nietypową blokadę, a wewnątrz niej jest wtyk w obudowie o wyjątkowo małej średnicy, dlatego trudno było by znaleźć wtyk jack bez tej blokady który wejdzie w zagłębienie w obudowie słuchawki. To w praktyce skazuje na oryginalne kable tego producenta lub użycie np. wtyku jack przylutowanego do przewodu bez obudowy.

Edytowano przez MobyDick
Napisano

Ok czyli piszą w specyfikacji 3,5mm a  faktycznie to poprzez adapter...ok to tez lipa. Im bardziej typowy tym lepiej. Z racji tego że podłączam jak psiałem do PC chce by to było z 3,5mm. Wydawałoby się że to najbardziej powszechny standard 😛

Napisano

Faktycznie 3,5 mm to standard i zwykle są przejściówki na większego 6,3 mm. Słuchawki typowo stacjonarne mają czasem wtyki duże na kablu, tak jak w tym długim kablu. Wtedy do podłączenia do gniazda mały jack potrzebna jest przejściówka jaką dołączyli. Na tej aukcji allegro piszą o rozmiarach wtyczek na kablu do podłączenia do sprzętu. O wtyczce do podłączenia samych słuchawek z przewodem nic nie piszą i tam jest gniazdo 2,5 mm.

Napisano

SNAB Euphony AF-100 ma gniazda jack 3,5 mm 2 polowe, czyli mono. Wtyczki na dołączonych kablach mają jednak na końcach obudowy wtyku zwężenie  z zatrzaskiem:

snab-euphony-af-100-8-999px.jpg

Podejrzewam że ten zatrzask pewnie nie jest niezbędny, jednak wtyczka musi mieć niezbyt dużą średnicę w miejscu gdzie wchodzi w zagłębienia w słuchawkach.

Napisano

Dobra - dzięki za wszystkie porady- będę myślał - jak coś nowego znajdę albo zdecyduję się na któryś z powyższych modeli - to jeszcze napisze. Ale tak do końca nic nie spełnia wymagań w 100% (a wydawało mi się ze nie miałem dużych) 😛

• 5 months later...
Napisano

Witam po półrocznej przerwie - przepraszam za wykopaliska ale chce zachować ciągłość wątku -  Cięgle nie mogłem znaleźć słuchawek odpowiednich do moich wymagań ale znajomy polecił mi Philips Fidelio X2HR/00 - podobno mają jacka 3,5mm odłączanego i jakością dźwięku przewyższają moje wysłużone HD 215 - jakieś opinie i podpowiedzi? Dzięki.

Napisano

Dzieki za odp MobyDick - Jak z jakością u tych słuchawek - w sensie z jakością wykonania, możesz coś powiedzieć? Nigdy nie miałem słuchawek otwartych - zawsze zamknięte. Nie robi mi to myślę aż takiej różnicy, to będzie do słuchania muzyki/gier/filmów stacjonarnie na PC + mam osobny pokój, wiec wyciszenie/wytłumienie nie jest tutaj priorytetem.