Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
20 minut temu, Markcox napisał:

Temat sprzed 16 lat?  ;)

https://www.dolby.com/us/en/guide/surround-sound-speaker-setup/5-1-setup.html

Wszystkie te pomysły z wieszaniem pod sufitem, a nawet wręcz w/na suficie jest tylko i wyłącznie wynikiem pomysłowości użytkowników i wymyślonego kompromisu, gdzie kino najczęściej jest elementem pokoju dziennego, w którym toczy się normalne życie, co często uniemożliwia referencyjne ustawienie. A głównym argumentem zazwyczaj bywa "WAŻ"

Ja na Twoim miejscu wyjechałbym z kanapą z metr do przodu i  postawił surroundy na wyższych standach, albo powiesił na ścianie-to już kwestia gustu.

Inny, wyższy montaż zazwyczaj dotyczy Dipoli/Bipoli, ale w Twoim przypadku nie wchodzi to w grę, więc nie będziemy robić sieczki w głowie

Widziałem, że stary ale myślałem, że to bez  znaczenia. Tak, żona i dzieci odgrywają w tym jakąś rolę :D Kabla mam dostatek, może wrzucę go na te dwie konfiguracje i sprawdzę różnicę. Kończąc, dzięki raz jeszcze i za link do dolby. 

Napisano
19 minut temu, korkillus napisał:

Kabla mam dostatek, może wrzucę go na te dwie konfiguracje i sprawdzę różnicę.

i to będzie najlepsze rozwiązanie - nic nie daje takich argumentów, jak testy na żywym organizmie.

Poniżej wkleję Ci jeszcze mój wpis z innego tematu, ale odnoszący się do tej samej kwestii - wysokiego umieszczenia surround'ów. Tak dla rozjaśnienia sytuacji, dlaczego MOIM ZDANIEM, jeżeli tylko jest taka możliwość, lepiej takiej sytuacji unikać

Dnia 6.02.2020 o 08:52, Markcox napisał:

żeby nie było tak cukierkowo, że już rozwiązałeś jeden ze swoich problemów powiem od siebie...  przerabiając w życiu też takie ustawienie, powiem tak: jeżeli tylko możesz umieścić je niżej, nie pod samym sufitem, to to zrób.

Tak wysokie umieszczenie surroundów niestety będzie zaburzać scenę - pytanie, na ile będziesz na to wyczulony i będzie Ci to przeszkadzać?!

Mnie to kuło w uszy dość mocno, a w moim przypadku wcale pod samym sufitem nie były.

I tak, jak samo tło muzyczne/dźwiękowe nie przeszkadzało, tak już wszelkiej maści np. przejeżdżające/przelatujące pojazdy, "świsty" strzałów etc. gdzie dźwięk przechodzi "z boku" z frontu do surround, były średnie w odbiorze. Chyba, że ktoś lubi, jak przejeżdżający obok samochód, nagle unosi się ku górze, jakby startował w kosmos ;)  ale działać będzie na pewno 

I koniecznie podziel się swoimi odczuciami i wnioskami po przeprowadzonych testach. Powodzenia!