Skocz do zawartości
oscian

Wzmacniacz NAD C372 - szumy po włączeniu

Recommended Posts

  Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem szumów we wzmacniaczu NAD C372.  Sytuacja przedstawia się następująco: po włączeniu wzmacniacza pojawiają się na obu głośnikach szumy niezależne od potencjometru (kręcenie potencjometrem nie zmienia ich głośności) – pojawiają się tylko po włączeniu wzmacniacza. Szumy trwają około 20-30 sekund i znikają ja odcięte nożem. Potem można grać całymi dniami i cieszyć się muzą z gramiaka czy innego cd, aż do wyłączenia wzmacniacza i jego odpoczynku. Gdy po godzinie od wyłączenia znowu się go włączy… sytuacja się powtarza…

Same szumy brzmią tak jakby się butelka napełniała wodą – najpierw nisko i przy końcu dźwięk jest wysoki i w pewnym momencie pstryk palcami i go nie ma…

Czy ktoś może mi coś poradzić w tym względzie? Myślałem, że może jakoś  da się kulać w taki sposób, ale niestety ten szum doprowadza mnie do białej gorączki… Wzmak stoi u mnie prawie rok i dopiero teraz coś takiego się podziało...

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może potencjometr padł , na zimnym ma luzy i brzęczy , jak się zagrzeje lekko to się rozszerzą blaszki i spokój. Daj wzmacniacz do serwisu ,niech spec zdiagnozuje - polecam Mariusza Frąszczaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...