Blaze Kolenkiewicz Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 (edytowany) Witam. Od pewnego czasu zanoszę się z kupnem zestawu stereo. Mam okazję kupić 2 kolumny podłogowe QA 2050i. Rozważam również kolumny podstawkowe QA 3020i. Trochę poczytałem i okazuje się, że ustawienie takiego sprzętu jest bardzo ważne i trzeba zrobić to z głową ( kto by pomyślał...). Salon jest dość mały i nie mam w nim za bardzo miejsca aby cokolwiek przestawiać. Tak jak widać na załączonym obrazku po prawej stronie jest niby kominek, po lewej u góry szklane, rozsuwane drzwi do konserwatorium ( rozsuwa się tylko jedno skrzydło co daje trochę miejsca do zagospodarowanie we wnęce między sofą a drzwiami), a na prawo od drzwi wisi tv 55' przykręcony do ściany. I tu pojawiają się moje wątpliwości. Czy jest sens pchać duże 2050i po obu stronach kominka tak by byly skierowane w stronę sofy. Będą one oddalone ok 8cm od tylnej sciany. Czy może lepiej postawić tam mniejsze 3020i na standach co da trochę więcej przestrzeni? Ewentualnie wrzucił bym je pod telewizor na półkę co by było najwygodniejsze ale wtedy stały by one dość blisko siebie i były skierowane na fotel. Najbardziej mi zależy na podłogowych 2050i gdyż mam je w naprawdę dobrej cenie. Jest jeszcze opcja głośników Monitor Audio Bronze 2, które mają wyjście bass reflex z przodu ale czy to ma znaczenie w kwesti odległości ich od tylnej sciany? Nie będzie to pomieszczenie odsłuchowe a po prostu salon, w którym będzie coś grało w tle ale z drugiej strony po co płacic tyle kasy nie wykorzystując potencjału głośników. Edytowano 4 lutego 2020 przez Blaze Kolenkiewicz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 (edytowany) QA 3020i możesz je powiesić lub na półce postawić w rogu L / P pokoju i problem masz z głowy. Na wysokości obrazu i lekko pochylić w dół. Edytowano 4 lutego 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaze K Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Czyli umiescic je na krotszym boku ( tam gdzie sa szklane drzwi) czy dluzszym na przeciwko sofy? Czy jak je powiesze na scianie to nie bedzie mi dudnic bass? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 na przeciw sofy bo tam będziesz siedzieć jak się domyślam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaze K Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 Ok czyli ustawie 3020i na standach po obu stronach kominka. Balem sie, ze beda za blisko tylnej sciany. Dzieki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 Jeżeli kupujesz te kolumny żeby wydawały jakiś dźwięk i nie oczekujesz czegoś lepszego to mogą być. Jaki masz wzmacniacz do nich, czy też dopiero jesteś na etapie kupna? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaze K Napisano 5 lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 lutego 2020 Ogolnie to ciagle kombinuje jak by tam wpasowac 2050i z Yamaha RN602 bo mam je od reki choc by i dzis w dobrej cenie. Jesli jednak na nie sie nie zdecyduje to jade w piatek na odsluch 3020i z Marantzem pm6006, Audiolab 6000a i moze jeszcze czyms co mi doradza na miejscu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts