Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, 

jako że sprzedałem mój djski set (2x stanton t. 80), który od kilku lat stał w kącie i się kurzył, postanowiłem kupić jakiś automat z epoki. Zastanawiałem się nad Technicsem SL-1300, ale finalnie nabyłem Sony PS-X55 w całkiem niezłej cenie (chyba😂). 

Z innych tematów możecie kojarzyć, że jestem użytkownikiem Regi Planar 3, którą sykcesywnie upgradeuję (tak btw to po mi się kupić w dobrej cenie zewnętrzny zasilacz, teraz zbieram na silnik 24v). Filozofia Regi to "make it simple", więc to pełny manual, którego serwisowanie jest proste. Sony pełen automat i po schematach patrząc mam trochę wątpliwości czy sam go ogarnę 😱

Poczytałem o gramofonach sony trochę na różnych forach, ale odnośnie x55 za dużo nie ma... Ktos z Was mieli styczność i ma jakieś rady na co zwrócić uwagę przy uruchomieniu? 

Przejrzałem też instrukcję serwisową z ve (w załączeniu) , niestety nie ma tam nic nt. smarowania. Które elementy przesmarować i jakimi smarami? 

Na innych forach wyczytałem, że w modelu x65 warto wymienić  kondensatory w zasilaczu i stabilizatory 5v. Czy w x55 jest podobnie? I teraz możliwe, że się wyglupię, ale jeśli tak czy tu chodzi o kondensator c101 i tranzystory q102 i q103? Jeśli się wygłupiłem to może ktoś wskazać, o które elementy chodzi i polecić zamienniki? 

Wymiana kabla RCA pewnie będzie prosta, wymieniał ktoś okablowanie ramienia albo ma jakiś tutorial? 

Patrząc po zdjęciach czeka mnie trochę pracy kosmetycznej - chciałbym uzyskać na plincie efekt w stylu piano black (wysoki połysk) - jest to możliwe samą polerką czy trzeba będzie lakierować? Jaką paste/mleczko możecie polecić do polerki plinty? 

Gramofon jeszcze nie przyszedł, ba nawet nie został wysłany, a ja już sobie planuję robotę😂

Pozdrawiam, 

Kamil

Sony-PS-X55-Service-Manual.pdf

Edytowano przez Kamil C
Napisano

Wczytałem się w serwisówkę i jest lista części pod koniec. Z kondensatorem c101 się wygłupiłem - kondensatory sekcji zasilania to pewnie elektrolity c102 - c105, będę chcieli je wymienić na nichicony. Jeśli chodzi o stabilizatory 5v, to nadal mi się wydaje, że chodzi o tranzystory q102 i q103 - wg serwisówki są to 2SD414, parametry z datasheetu 80V 0.8A 10W, jakieś lepsze zamienniki ktoś poleci? Przy okazji pienie wymienię mikroprzełączniki pod przyciskami bo ponoć lubią się zepsuć. Pytania o smary jest nadal aktualne 😉

Jak przyjdzie gramofon to powrzucam zdjęcia i zdam raport. 

Pozdrawiam, 

Kamil

Napisano

Czołem @Kamil C!

Kondensator C101 bocznikujący włącznik możesz oczywiście wymienić. Tylko pamiętaj, że musi to być kondensator na wysokie napięcie (400 V). Kondensatory w zasilaczu to C102-C107. 

Stabilizatory są zbudowane tranzystorach q102 i q103. Jeżeli już koniecznie chcesz je wymieniać, to wymień na takie same :)

Jeżeli chodzi o wykończenie plinty na "piano black", to wszystko zależy od tego w jakim stanie jest lakier. Być może da się go wyprowadzić (o ile jest w bardzo dobrym stanie). W innym przypadku czeka Cię malowanie i polerowanie plinty. Można to spróbować zlecić firmie, która zajmuje się np. malowanie frontów meblowych. Tak czy siak będziesz musiał rozebrać cały gramofon, żeby mieć gołą plintę do malowania/polerowania.

Do windy potrzebujesz smar silikonowy od odpowiedniej lepkości. Najlepiej kupić zestaw np. 3 różnych lepkości i dobrać metodą prób i błędów. Poza tym przydać się może jeszcze jakiś olej silnikowy (do osiek różnych zębatek mechanizmu) i smar litowy. Na początek spokojnie wystarczy :)