Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Rozpocząłem właśnie poszukiwania swojego pierwszego sprzętu audio. Chciałbym zapytać o radę na temat odpowiedniego kompletu spełniającego oczekiwania co do brzmienia oraz budżetu.

Pomieszczenie: 3,5 x 6 m - salon z aneksem. TV oraz kanapa ustawione są przy ścianach więc nie ma oddzielenia kanapą obu części.

Muzyka: pop, rock, filmowa, czasami klasyczna, folk, jazz, blues i radiowo: rmf classic, trójka itp.

Źródła muzyki: radio, TV jedynie z wyjściem HDMI i optycznym (nowszy SMART Samsung bez wyjścia audio)

Brzmienie: ciepłe, pełne walory dźwiękowe zarówno w niskich jak i wysokich tonach. Chciałbym aby dźwięk był lekki, przyjemny dla ucha przy różnej rytmice, różnych brzmieniach i różnych charakterach muzyki itd.

Kolumny: nie wiem czy dla takiego metrażu bardziej odpowiednie będą kolumny podstawkowe ustawione na jednej z szafek, czy lepszym rozwiązaniem będą kolumny podłogowe?

Budżet: 1500/2000zł za amplituner i kolumny. Oczywiście poszukiwać będę sprzętu używanego.

Myślałem o Harman Kardon 3390 lub Harman Kardon 3700 jednak w modelach tych podłączenie do TV będzie wymagało chyba dodatkowego przetwornika? Czy przetwornik taki ma wpływ na jakość dźwięku? Oczywiście mowa o przetwornikach adekwatnych do zakładanego za cały zestaw budżetu.

Z góry dziękuję za opinię i pomoc.

Napisano

Interesuja mnie kolumny stereo wysokie nie jakies srednie nascienne. Do tego jakis wzmacniacz ktory ladnie sobie z nimi poradzi. Czy zestaw kolumn i wzmacniacz w 2000zl (lub troche ponad) znajde cos godnego polecenia? Pokoj ok 20m kwadratowych. Fajnje jak by dobrze to wszystko dudnilo dosc glosno zeby zaraz twittery nie siadly ;D Moze ktos cos doradzic? Pozdrawiam.