Radi73 Napisano 4 stycznia 2009 Napisano 4 stycznia 2009 Mam pro艣b臋 do Tych co s艂uchaj膮, b膮d藕 s膮 po ods艂uchach kolumn Dali z serii IKON. A konkretnie 6 i 7 i s膮 wstanie je por贸wna膰. Ja znam ju偶 brzmienie modelu 6 i nic nie jestem im w stanie zarzuci膰 opr贸cz zbyt pow艣ci膮gliwego basu! Kiedy艣 mia艂em Dali 450 i by艂o go dla mnie w sam raz, teraz przerzy艂em ma艂e zozczarowanie, chyba 偶e panowie z salonu co艣 schrzanili??? Dodam, 偶e uparcie chce kupi膰 kt贸ry艣 z w/w modeli, bo to dla mnie d艂ugo oczekiwany powr贸t do tej marki ,,si贸demek" nie mia艂em jeszcze okazji pos艂ucha膰, a r贸偶nica cenowa jest dla mnie do przyj臋cia, je艣li w nagrod臋 otrzymam pe艂ne pasmo....... Odpisz, cytuj膮c
arti Napisano 4 stycznia 2009 Napisano 4 stycznia 2009 Ikony 7 sa kolumnami przeznaczonymi do wiekszych pomieszczen charakteryzujacymi sie poteznym basem. Mialem okazje je posluchac i naprawde bylem pod wrazeniem... W prasie fachowej porownano je nawet z Dali Helicon 400. Ale czy odczujesz wielka roznice miedzy tymi dwoma modelami to nie wiem poniewaz nie sluchalem Ikonow 6 Odpisz, cytuj膮c
Radi73 Napisano 4 stycznia 2009 Autor Napisano 4 stycznia 2009 No to szkoda, powiem tak ,,sz贸stki" gra艂y razem z Denonem (klocki do kina domowego razem warte ok. 12000 z艂) a basu jak na lekarstwo !!! Wyszed艂em po przesz艂o godzinnym ods艂uchu i nie wierzy艂em... Mo偶e to wina Denona, nie mam poj臋cia? Nic innego tam nie by艂o, 偶eby sprawdzi膰 inn膮 konfiguracj臋. Brzmienie prezentewa艂o poziom super, ale w odniesieniu do tego jak gra monitor, a nie pod艂og贸wka! Odpisz, cytuj膮c
pirs Napisano 4 stycznia 2009 Napisano 4 stycznia 2009 WitamWydaje mi si臋 偶e panowie z salonu zbyt sie nie przy艂ozyli.Nie podajesz jaki to model Denona,ale chcac dobrze zestroi膰 ampltunery tej marki potrzeba troche czasu.Samo pod艂aczenie kolumn i ods艂uch na szybkiego jeszcze o niczym nie 艣wiadczy.Takze nie za艂amuj si臋 pr贸buj.Pozdrawiam Odpisz, cytuj膮c
Radi73 Napisano 5 stycznia 2009 Autor Napisano 5 stycznia 2009 Dzi臋ki!Na sobot臋 (10.01.2009) mam um贸wiony ods艂uch Ikon 7, ale jade ze swoj膮 YAMAH膭 DSP-A1, mo偶e te偶 b臋d臋 mia艂 okazj臋 por贸wnac bezpo艣rednio oba modele. Napisz臋 o moich wra偶eniach.............. Odpisz, cytuj膮c
Radi73 Napisano 10 stycznia 2009 Autor Napisano 10 stycznia 2009 DALI Ikon 7 w bezpo艣rednim por贸wnaniu z ni偶szym modelem 6, oczywi艣cie maja w sobie bas schodz膮cy znacznie ni偶ej (cho膰 r贸偶nica to 1Hz). Ale nie jest go ilo艣ciowo wi臋cej, ci膮gle jest on mocno analityczny, a pot臋ga raczej go nie charakteryzuje. Nadal zachwycam si臋 szczeg贸lowo艣ci膮 g贸ry i stereofoni膮, kt贸re niesamowicie przykuwaj膮 uwag臋 s艂uchacza, 艣rednica te偶 ma sw贸j smaczek. Ale bas przy p艂ytach MARCUS-a MILLER-a schodzil w dolne rejestry jakby ze strachem, by s艂uchacz przypadkiem nie zapomnia艂 o rewelacyjnej hybrydzie na g贸rze kolumny. Bo przecie偶 to jest najwi臋kszy hit firmy DALI!!! Prosz臋 mnie 藕le nie zrozumie膰, 艣mia艂o mog臋 powiedzie膰 偶e to dla mnie najlepsza marka na 艣wiecie i nie mam zamiaru pastwi膰 si臋 nad ni膮!!! Mia艂em Dali 450, s艂ucha艂em r贸偶nych prezentacji modeli z ca艂ej kolekcji, nawet MEGALINE, ale jakie艣 7-8 lat temu? Troch臋 czasu mine艂o i chc臋 wr贸ci膰 do Dali jak sym marnotrawny, kt贸ry chce odpokutowa膰 zdrad臋. No i mam straszne zdezo !!! A mo偶e odej艣cie swego czasu g艂贸wnego projektanta modeli z serii GRAND, zmieni艂o ca艂kowicie filozofi臋 marki? Obecnie s膮 to bardzo analityczne i szczeg贸lowe kolumny, nie maj膮ce ju偶 tyle ciep艂a i muzykalno艣ci oraz energii co dawne modele S膮 napewno doskona艂e w swojej klasie cenowej, ale kosztem cech kt贸re kiedy艣 pokocha艂em...P.S. Mo偶e kto艣 z dolno艣l膮skiego zaprosi mnie do ods艂uchu Dali Ikon 6, lub 7 bym zmieni艂 o nich zdanie. bo na ods艂uchu rewelacji nie by艂o i doszlismy z koleg膮 do wniosku, 偶e by膰 mo偶e pomieszczenie jest zbyt wyt艂umione! Troszeczk臋 jakby potwierdzi艂o si臋 to z kolumnami owiele cieplej graj膮cymi: QUAD, kt贸re pomimo mniejszych gabaryt贸w mia艂y wi臋cej w sobie audiofilskiego basu! Dodam, 偶e to ten sam sektor cenowy, bo modelu nie pami臋tam. Odpisz, cytuj膮c
Radi73 Napisano 19 lutego 2009 Autor Napisano 19 lutego 2009 SPROSTOWANIE:Kolega pirs ma racje, pomieszczenie ods艂uchowe w salonie jest zbyt wyt艂umione, co objawia艂o si臋 brakiem niskich cz臋stotliwo艣ci oraz nadmiernymi wysokimi tonami!!! Mam cacka w domu, tzn. Dali IKON 7 i graj膮 przepi臋knie. Powoli ko艅cze dob贸r kabli (temat w innym po艣cie) oraz czekam na odbi贸r IKON VOKAL 2. Co do por贸wnania z ,,sz贸stkami" to mam w膮tpliwo艣ci, czy u mnie w pomieszczeniu by niewystarczy艂y? Ale co tam, ,,si贸demki" graj膮 pe艂nym d藕wi臋kiem oraz ca艂ym pasmem, nic tu nie wychyla si臋 poza szereg. W 6 jest delikatnie bardziej zaznaczona g贸ra i s艂abszy bas, co potwierdza pan ze sklepu Natomiast ca艂a seria ma w sobie werw臋 i niesamowit膮 muzykalno艣膰, tak jak to w Dali by艂o od zawsze.............. Odpisz, cytuj膮c
mcko Napisano 20 lutego 2009 Napisano 20 lutego 2009 Mam ju偶 miesi膮c dali ikon7 i denona pma700 i musze powiedziec 偶e basu jest czasami za ma艂o a czasami za du偶o (w zale偶no艣ci od rodzaju muzyki) ale kiedy s艂ucham g艂o艣no muzyki to jest pot臋偶ny i rozrywa pod艂oge w pokoju natomiast przy cichym ods艂uchu troche brakuje niskich ton贸w s艂ucha艂em ikon 6 i 偶eczywi艣cie w nich jest za ma艂o niskich ton贸w. Niskie tony najbardziej s艂ycha膰 w muzyce typu rap, hip-hop i takie tam disko-trzaski Odpisz, cytuj膮c
Radi73 Napisano 20 lutego 2009 Autor Napisano 20 lutego 2009 No nareszcie mi艂o mi us艂ysze膰 u偶ytkownika ,,si贸demek"!!!!!!!!!!! Ja ju偶 przesta艂em narzeka膰 na brak basu, kolumny graj膮 pi臋knie, a bas nawet gdy czasami cichutki to czu膰 mimo to jego ci臋偶ar i wag臋. Kapitalnie s艂ychac go na wszystkich p艂ytach MARCUS-a MILLERA, proponuje koniecznie pos艂ucha膰!!! ,,Czarna" METALLICA te偶 daje ostro czadu, w wielu innych nagraniach jest go naprawd臋 sporo. Chocia偶by w muzyce HANS-a ZIMMER-a ,,Helikopter w ogniu", cho膰 niechcia艂bym by膰 postrzegany za poszukiwacza niskich ton贸w. Kolumny pokazuj膮 kawa艂 pi臋knego d藕wi臋ku, bardzo szczeg贸lowego i analitycznego, ale bez utraty melodyjno艣ci i ciep艂ych barw. P艂yt臋 kt贸r膮 IKON 7 obna偶y艂y u mnie to: IRA ,,Ogrody", ewidentnie pokaza艂y jak kiepsko zrealizowana jest ta p艂yta.........Dzi艣 do nich do艂膮czy艂 IKON VOKAL 2!!!!! Narazie wygrzewam centra, ale ju偶 s艂ycha膰 jego dok艂adno艣膰 i szczeg贸lowo艣膰 w dialogach filmowych Odpisz, cytuj膮c
Recommended Posts