Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam prośbę do Tych co słuchają, bądź są po odsłuchach kolumn Dali z serii IKON. A konkretnie 6 i 7 i są wstanie je porównać. Ja znam już brzmienie modelu 6 i nic nie jestem im w stanie zarzucić oprócz zbyt powściągliwego basu! Kiedyś miałem Dali 450 i było go dla mnie w sam raz, teraz przerzyłem małe zozczarowanie, chyba że panowie z salonu coś schrzanili??? Dodam, że uparcie chce kupić któryś z w/w modeli, bo to dla mnie długo oczekiwany powrót do tej marki icon_lol.gif
,,siódemek" nie miałem jeszcze okazji posłuchać, a różnica cenowa jest dla mnie do przyjęcia, jeśli w nagrodę otrzymam pełne pasmo.......
Napisano
Ikony 7 sa kolumnami przeznaczonymi do wiekszych pomieszczen charakteryzujacymi sie poteznym basem. Mialem okazje je posluchac i naprawde bylem pod wrazeniem... W prasie fachowej porownano je nawet z Dali Helicon 400. Ale czy odczujesz wielka roznice miedzy tymi dwoma modelami to nie wiem poniewaz nie sluchalem Ikonow 6 icon_smile.gif
Napisano
No to szkoda, powiem tak ,,szóstki" grały razem z Denonem (klocki do kina domowego razem warte ok. 12000 zł) a basu jak na lekarstwo icon_eek.gif !!! Wyszedłem po przeszło godzinnym odsłuchu i nie wierzyłem... Może to wina Denona, nie mam pojęcia? Nic innego tam nie było, żeby sprawdzić inną konfigurację. Brzmienie prezentewało poziom super, ale w odniesieniu do tego jak gra monitor, a nie podłogówka!
Napisano
Witam
Wydaje mi się że panowie z salonu zbyt sie nie przyłozyli.Nie podajesz jaki to model Denona,ale chcac dobrze zestroić ampltunery tej marki potrzeba troche czasu.Samo podłaczenie kolumn i odsłuch na szybkiego jeszcze o niczym nie świadczy.Takze nie załamuj się próbuj.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki!
Na sobotę (10.01.2009) mam umówiony odsłuch Ikon 7, ale jade ze swoją YAMAHĄ DSP-A1, może też będę miał okazję porównac bezpośrednio oba modele. Napiszę o moich wrażeniach..............
Napisano
DALI Ikon 7 w bezpośrednim porównaniu z niższym modelem 6, oczywiście maja w sobie bas schodzący znacznie niżej (choć różnica to 1Hz). Ale nie jest go ilościowo więcej, ciągle jest on mocno analityczny, a potęga raczej go nie charakteryzuje. Nadal zachwycam się szczególowością góry i stereofonią, które niesamowicie przykuwają uwagę słuchacza, średnica też ma swój smaczek. Ale bas przy płytach MARCUS-a MILLER-a schodzil w dolne rejestry jakby ze strachem, by słuchacz przypadkiem nie zapomniał o rewelacyjnej hybrydzie na górze kolumny. Bo przecież to jest największy hit firmy DALI!!! Proszę mnie źle nie zrozumieć, śmiało mogę powiedzieć że to dla mnie najlepsza marka na świecie i nie mam zamiaru pastwić się nad nią!!! Miałem Dali 450, słuchałem różnych prezentacji modeli z całej kolekcji, nawet MEGALINE, ale jakieś 7-8 lat temu? Trochę czasu mineło i chcę wrócić do Dali jak sym marnotrawny, który chce odpokutować zdradę. No i mam straszne zdezo icon_eek.gif !!! A może odejście swego czasu głównego projektanta modeli z serii GRAND, zmieniło całkowicie filozofię marki? Obecnie są to bardzo analityczne i szczególowe kolumny, nie mające już tyle ciepła i muzykalności oraz energii co dawne modele icon_sad.gif Są napewno doskonałe w swojej klasie cenowej, ale kosztem cech które kiedyś pokochałem...
P.S. Może ktoś z dolnośląskiego zaprosi mnie do odsłuchu Dali Ikon 6, lub 7 bym zmienił o nich zdanie. bo na odsłuchu rewelacji nie było i doszlismy z kolegą do wniosku, że być może pomieszczenie jest zbyt wytłumione! Troszeczkę jakby potwierdziło się to z kolumnami owiele cieplej grającymi: QUAD, które pomimo mniejszych gabarytów miały więcej w sobie audiofilskiego basu! Dodam, że to ten sam sektor cenowy, bo modelu nie pamiętam.
  • 1 month later...
Napisano
SPROSTOWANIE:
Kolega pirs ma racje, pomieszczenie odsłuchowe w salonie jest zbyt wytłumione, co objawiało się brakiem niskich częstotliwości oraz nadmiernymi wysokimi tonami!!! Mam cacka w domu, tzn. Dali IKON 7 i grają przepięknie. Powoli kończe dobór kabli (temat w innym poście) oraz czekam na odbiór IKON VOKAL 2. Co do porównania z ,,szóstkami" to mam wątpliwości, czy u mnie w pomieszczeniu by niewystarczyły? Ale co tam, ,,siódemki" grają pełnym dźwiękiem oraz całym pasmem, nic tu nie wychyla się poza szereg. W 6 jest delikatnie bardziej zaznaczona góra i słabszy bas, co potwierdza pan ze sklepu icon_smile.gif Natomiast cała seria ma w sobie werwę i niesamowitą muzykalność, tak jak to w Dali było od zawsze..............
Napisano
Mam już miesiąc dali ikon7 i denona pma700 i musze powiedziec że basu jest czasami za mało a czasami za dużo (w zależności od rodzaju muzyki) ale kiedy słucham głośno muzyki to jest potężny i rozrywa podłoge w pokoju natomiast przy cichym odsłuchu troche brakuje niskich tonów słuchałem ikon 6 i żeczywiście w nich jest za mało niskich tonów. Niskie tony najbardziej słychać w muzyce typu rap, hip-hop i takie tam disko-trzaski icon_wink.gif
Napisano
No nareszcie miło mi usłyszeć użytkownika ,,siódemek"!!!!!!!!!!! Ja już przestałem narzekać na brak basu, kolumny grają pięknie, a bas nawet gdy czasami cichutki to czuć mimo to jego ciężar i wagę. Kapitalnie słychac go na wszystkich płytach MARCUS-a MILLERA, proponuje koniecznie posłuchać!!! ,,Czarna" METALLICA też daje ostro czadu, w wielu innych nagraniach jest go naprawdę sporo. Chociażby w muzyce HANS-a ZIMMER-a ,,Helikopter w ogniu", choć niechciałbym być postrzegany za poszukiwacza niskich tonów. Kolumny pokazują kawał pięknego dźwięku, bardzo szczególowego i analitycznego, ale bez utraty melodyjności i ciepłych barw. Płytę którą IKON 7 obnażyły u mnie to: IRA ,,Ogrody", ewidentnie pokazały jak kiepsko zrealizowana jest ta płyta.........
Dziś do nich dołączył IKON VOKAL 2!!!!! Narazie wygrzewam centra, ale już słychać jego dokładność i szczególowość w dialogach filmowych icon_biggrin.gif