Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Chciałbym móc strumieniować muzykę ze smartfona z Androidem (z Tidala i Youtube Vanced) do tabletu z Windows 10, do którego przez USB jest podłączony Audiotrak Prodigy Cube BE.

Schematycznie miałoby to wyglądać tak:

Clipboard012.jpg.7cb6e85cb37dda0f221c38e5c88fd29f.jpg

Ogólnie chodzi o:

- przesłanie muzyki ze smartfona (komfort bezprzewodowego sterowania + wszystko w 1 urządzeniu)

- możliwie małe rozmiary (chcę mieć na biurku tylko smartfon, DAC i monitory - dlatego nie chcę odtwarzać np. z laptopa (mój służbowy na to nie pozwala) ani z tabletu (Tablet Lark 7i jest niewygodny ze względu na powolny interfejs użytkownika)

- możliwie niedrogo (mam wszystkie komponenty pokazane na obrazku)

Czy można to zrealizować przez DLNA/uPnP?

Czy w ogóle można to zrealizować i jeśli tak, to jak? Czy dam radę z mojego WiFi zrobić HiFi? :D

Mógłbym kupić DAC z BT (aptxHD, LDAC) (np. Topping D50s), ale wówczas stary dobry Audiotrak pójdzie w odstawkę, a poza tym będzie to stratna transmisja Bluetooth.

Napisano

Z Tidalem nie ma problemu, ale musi być uruchamiany przez aplikację BubbleUPnP. Na tablecie z Windowsem uruchamiasz Foobara 2000 z wtyczką foo_upnp.
Uruchamiasz Tidala w aplikacji BubbleUPnP i wybierasz foobar2000 Renderer jako odtwarzacz. Plik z Tidala będzie pzesłany do Foobara bezstratnie przez wi-fi. Możesz w ten sposób odtwarzać też pliki z Qobuza lub lokalne z pamięci smartfona oraz dostępne w sieci z serwera NAS.
Natomiast nie znam sposobu na przesłanie muzyki z Youtube bez zrootowania smartfona.

Napisano

Jeśli zapoznałeś się już z BubbleUPnP, to jest lepszy sposób na odtwarzanie Tidala. W opisanej konfiguracji strumień z Tidala jest odbierany przez smartfon i przesyłany dalej do tabletu. Ale jest możliwe, aby strumień z Tidala był odbierany bezpośrednio na tablecie. W tym celu zainstaluj na tablecie BubbleUPnP Server. Teraz aplikacja BubbleUPnP na smartfonie będzie tylko sterownikiem.

Napisano

Na biurku mam te Kali LP-6, a w salonie Edifier R2730db.

W salonie też czasami słucham, zazwyczaj nie sam. Te Edifiery są całkiem ok i myślę, że warto im dać lepsze źródło niż tylko ich wbudowany Bluetooth (na kodeku podstawowym, SBC). Idąc tym tropem mógłbym podłączyć Prodigy Cube do Edifierów i okazjonalnie odpalać je tam z laptopa.

Do Kali na biurku mógłbym wtedy dokupić coś, co poda im sygnał zbalansowany (na ich wejscie XLR/TRS). Myślę nad SMSL M200. Ma wyjscia XLR i bluetooth 5.0 kodekami aptX HD i LDAC. A przez wejście USB* można korzystać z niego bezstratnie.

obraz.png.ede607bee3c4b8304f6628a1270314e7.png

*W tygodniu pracuję na laptopie służbowym przy tym samym biurku, na którym w weekendy/popołudnia stawiam swojego prywatnego laptopa. W czasie pracy słuchałbym ze smartfona przez BT, a po pracy mógłbym podpiąć laptop.

@marecki myślisz, że przez tego SMSL (przez USB) można zauważyć poprawę względem Audiotraka (jeśli by każdy z nich testować na Kali LP6)?

Bo jeśli nie warto wymieniać Audiotraka na SMSL to może jakoś załatwię żeby na służbowym laptopie zainstalowali mi Tidala i wtyczkę blokującą reklamy na Youtube, wtedy podepnę pod niego Audiotraka, a jego do Kali przez RCA.

...tylko w salonie zostanę z Edifierami z kodekiem SBC.

Zaczynam zauważać, że tylko pozornie wiem, czego chcę. A im dłużej szukam, tym bardziej się gubię xD

Napisano

Nie znam sprzętów o których piszesz, nie słyszałem, jak grają. Do tego dochodzi akustyka pomieszczenia i indywidualny słuch. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania. Musisz sam posłuchać. Jeśli nie będziesz zadowolony z odsłuchów, masz 2 tygodnie na rezygnację z zakupu.