Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie,

mam nadzieję że pomożecie mi w rozsądnym wyborze sprzętu. Nie jestem znawcą elektroniki, dlatego zawsze przed zakupem czegokolwiek długo się zastanawiam. Tak też jest tym razem. Nie mam potrzeby wydawać wielkich pieniędzy więc wybrałem kilka modeli i teraz Was proszę o pomoc. Wybrałem 4 modele:

1. Denon AVR 1509 + DVD 1740 + WHARFEDALE CRYSTAL CR30/WH2 CENTER/WH2 SURROUND
http://www.ceneo.pl/1821785

2. Yamaha RX-V461 DVD-S661 JAMO PJ 4500
http://allegro.pl/item530439292_yamaha_rx_...wa.html#gallery

3. SONY STR-DG710 + DVP-S78 + AV707
http://www.ceneo.pl/1188723

4. ONKYO HTE 518 + 406 M-AUDI0 9900
http://www.ceneo.pl/1712322

Zestaw chce podłączyć do laptopa i ma służyć do oglądania filmów, słuchania muzyki. Pokój mam 24 m/kw.
Napisano
Oczywiście zestaw ma spełniać swoją pierwotną funkcje tzn służyć do oglądania filmów na dvd. Laptop ma tylko wyjście HDMI i na słuchawki (sony vaio fw-139e) więc przez HDMI chciałbym go podłączyć do amplitunera.
Napisano
Cytat

Oczywiście zestaw ma spełniać swoją pierwotną funkcje tzn służyć do oglądania filmów na dvd. Laptop ma tylko wyjście HDMI i na słuchawki (sony vaio fw-139e) więc przez HDMI chciałbym go podłączyć do amplitunera.

Witam icon_smile.gif. Rozumiem z tego, że laptop ma służyć jako odtwarzacz, więc skupiłbym się na zakupie samego amplitunera i głośników, czyli zrezygnować z zakupu całego kompletu z DVD. Filmy chcesz oglądać na laptopie, czy wykorzystać go jedynie jako źródło (odtwarzacz)?
Napisano
Jeśli laptop miałby służyć do oglądania, a nie tylko odtwarzania, może powinieneś się zastanowic po prostu nad zakupem komputerowych głośników 5.1 lub 7.1 np.Logitech lub Creative. Jeśli filmy miałyby być oglądane na telewizorze - to już trochę "inna bajka".
Napisano
O TV pomyślę w marcu. Też nie będzie to coś z kosmosu tylko max 1500 zł. Przez takie fora jak to... człowiek ma mętlik w głowie icon_smile.gif Zamiast iść i kupić to tak siedzę.. czytam i sam już nie wiem czy dokładać bo od 2000 do 2500 to tylko 500 a potem to też już tylko 500 do 3000... itd.. itd.. mimo wszystko dzięki za podpowiedzi icon_smile.gif
Napisano
Cytat

O TV pomyślę w marcu. Też nie będzie to coś z kosmosu tylko max 1500 zł. Przez takie fora jak to... człowiek ma mętlik w głowie icon_smile.gif Zamiast iść i kupić to tak siedzę.. czytam i sam już nie wiem czy dokładać bo od 2000 do 2500 to tylko 500 a potem to też już tylko 500 do 3000... itd.. itd.. mimo wszystko dzięki za podpowiedzi icon_smile.gif

Dokładnie wiem, o co chodzi, ale to nie powinno zniechęcać. Należy dokładnie i stanowczo sprecyzować budżet i szukać wyłącznie w określonym ściśle przedziale cenowym. W innym wypadku - jak napisałeś - nie mając czegoś bardziej sprecyzowanego (marka, model itp) wpadasz w błędne koło.
Z reguły jestem przeciwnikiem podanych przez Ciebie zestawów. Coś za coś, lepsze kolumny - gorsza elektronika i odwrotnie, co jednak nie zawsze jest regułą icon_smile.gif.. Dlatego radziłbym kupić amplituner i kolumny oddzielnie. Proszę podać przedział cenowy, postaram sie pomóc. Ale najważniejsze pytanie, które zadałem wcześniej: czy laptop ma służyć wyłącznie jako odtwarzacz, czy ma też pełnić funkcję monitora?
Napisano
Szukam całego zestawu, laptop ma być uzupełnieniem, jakaś muzyka, jakieś filmy z niego puszczę. Przedział cenowy to około 2200 zł nie chcę więcej wydawać. CO bys w tym przedziale polecił ciekawego? icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Szukam całego zestawu, laptop ma być uzupełnieniem, jakaś muzyka, jakieś filmy z niego puszczę. Przedział cenowy to około 2200 zł nie chcę więcej wydawać. CO bys w tym przedziale polecił ciekawego? icon_smile.gif

Witam, przepraszam za brak polskich znakow icon_smile.gif Jesli musi to koniecznie byc caly zestaw, pierwsza z Twoich propozycji wydaje sie bardzo dobra
Denon AVR 1509 + DVD 1740 + WHARFEDALE CRYSTAL CR30/WH2 CENTER/WH2 SURROUND
http://www.ceneo.pl/1821785

Amplituner kosztuje ok. 1200pln, dvd ok. 750, wiec przy tej cenie za zestaw (2140pln), kolumny masz prawie darmowe.Pytanie tylko - czy caly zestaw ze sobä wspölgra. DVD i amplituner to, jak na zestaw bädz co bädz "budzetowy", bardzo dobry wybör. Magazyn "Audio" o avr-1509 : "wyjatkowo solidny-mocny zasilacz, tlumienie obudowy, zakrecane zaciski, koncöwki na tranzystorach. Wysoka moc w kinie- 5 razy 56W, w stereo 2 po 100W, niski szum i znieksztalcenia. Brzmienie dynamiczne, zdecydowane, czasami metaliczne. Duzo adrenaliny."

Jesli masz mozliwosc, mimo wszystko polecalbym wczesniejszy odsluch (nawet w marketowych warunkach). O kolumnach niestety nic blizej napisac nie moge, bardzo mozliwe, ze przyda sie rozszerzenie zestawu o subwoofer, ale to juz kwestia gustu. O dvd 1740 czytalem tez prawie same pozytywy, punktuje brzmieniem, jakosciä obrazu i funkcyjnosciä, oczywiscie w swoim przedziale cenowym.