Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Pokój 1:
Komputer z:
Kartą graficzną 8600GTS z wyjściami:
2x DVI-I
1x S-Video
Przejściówka DVI->HDMI
Kartą Dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi mX Xtreme Gamer z wyjściami:
3x jack
1x SPDIF

Pokój 2:
Telewizor Samsung LE37A551 z Wyjściami:
1x Gniazdo słuchawkowe
1x USB
2x HDMI
1x D-Sub 15pin
2x SCART (Eurozłącze)
1x Komponent
1x Composite video RCA Cinch
1x S-Video Mini DIN
1x Audio RCA Cinch
Nbox HDTV Recorder z Wyjściami:
1x Wejście satelitarne
1x HDMI
1x Wtyczka Ethernet
2x Composite video RCA Cinch
1x SCART
1x S/PDIF
1x USB
DVD Manta Emperor z wyjściami:
1x SCART (Eurozłącze)
1x Composite video RCA Cinch
1x Komponent
1x S-Video
1x Analogowe wyjście 5.1
1x Cyfrowe audio
Głośniki Manta 5.1 z Wejściem:
1x 9 PIN DIN

Chcę połączyć Obraz i Dźwięk z Komputer/DVD/Nboxa/PS3(w przyszłości) do telewizora i głośników 5.1 w innym pokoju
Video do telewizora podpinam przez:
DVD -> Komponent (z tego co wiem daje najlepsza jakość z możliwych w tym DVD)
Komputer -> poprzez przejściówkę DVI-I->HDMI i dalej HDMI do telewizora
Nbox HDTV Recorder -> HDMI
PS3 -> HDMI
Problem w tym że chce aby na głośnikach w pokoju 2 był dźwięk:
z Telewizora (kablówka) Pytanie 1:w jakim standardzie by wyszło i ktorym złączem je wyciągnąć?
z komputera z pokoju 1 w standardzie 5.1 -> tutaj prosto przez 3 jacki 3 przewodzik i 6 chinchy
z DVD w standardzie 5.1 -> 6 chinchy 3 przewodziki 6 chinchy
z NBOX recordera w standardzie 5.1 Pytanie 2:Jak z tego wyciągnąć dźwięk? Jak by to wyzszło przez HDMI?
z PS3 w standardzie 5.1 (w przyszłości) Pytanie 3:Jak z tego wyciągnąć dźwięk? Jak by to wyzszło przez HDMI?
Myślałem o jakimś Switchu/Selectorze 4 do 1 aby przełączać źródło dźwięku do którego podpinałbym do 3/4ch grup po 3 jacki lub 6 chinchy i na wyjściu dal 1 komplet jackow lub chinchy a potem przewodem z przejściówka na 9pin Din do głośników.

Co proponujecie.
Istnieje taki Switch/selector audio w standardzie 5.1?
Jakby puścić dźwięk do telewizora z komputera / PS3/ Nboxa da rade go dalej przesłać do głośników 5.1 bez strat i w standardzie 5.1?
Czy da rade przez moją grafike puścić dźwięk przez DVI->HDMI przejściówka z Karty dźwiękowej Creativa wyżej opisanej w 5.1?

Wiem ze głośniki są "niewystarczającej jakości" ale w planach jest ich wymiana.a DVD manty jest do czasu zakupu PS3 z BlueRay.

Możliwe że trochę zaplątałem z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i spostrzeżenia.
Napisano
Cytat

A gdzie są te głośniki 5.1, na liście nie widzę też najważniejszego - amplitunera.

Tak jak napisałem głośniki o które mi chodzi są w pokoju 2 z telewizorem. Amplitunera nie ma bo o to sie rozchodzi ze nie mam tyle kasy aby takowy zakupić dobry Amplituner załatwiłby mój problem. Ale chce to połączyć "na sztywno" z możliwością fizycznego przełączana źródła dźwięku i na telewizorze wybierania kanału video(HDMI1/HDMI2/Composite/etc.)