MasiudaDios Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Hej planuje poprawić jakoś akustykę w moim salonie 25m2 aktualnie jest do niczego. Planuję położyć piankę akustyczna na ścianie gdzie znajdują się głośniki i tv (posiadam stereo?) ponieważ pianki są ozdobne i różnego kształtu doszedłem do kompromisu z żoną i tutaj moje pytanie czy taki zabieg w jakimś większym stopniu poprawi akustykę? Czy raczej nie warto inwestować w takie cudo? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 Witam Mógłbyś wstawić zdjęcie salonu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasiudaDios Napisano 2 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2020 Aktualnie nie ma mnie w domu pokój około 5x5 na podłodze panele kanapa odsubieta na maxa od tv. Będę w domu to wrzucę zdjęcie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 października 2020 Udostępnij Napisano 2 października 2020 To chyba będzie najlepsze bo w ciemno ciężko coś powiedzieć! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Jeżeli mówimy o położeniu pianki na całą ścianę, to zazwyczaj nie jest to najlepszy pomysł, zwłaszcza na dwie ściany... bo to bardzo dużo materiału. Musisz jeszcze doprecyzować jaką piankę, ale cienka pianka w takiej ilości to już bardzo zły pomysł, bo mocno przetłumisz pomieszczenie w zakresie wysokich częstotliwości. Nie lepiej mniejszą ilość, ale mocniejszych paneli, np po 10 cm grubości, pianka lub wełna? Jak już musi być pianka i całe ściany, to na pewno nie dwie równoległe, bo pomiędzy pozostałymi dwiema wywołasz takie kosmiczne flutter echo że się żyć odechce pokaż jeszcze zdjęcia, ale weź pod uwagę to wyżej 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasiudaDios Napisano 3 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2020 Zdjęcia będę miał wieczorem jak dotrę do domu. Czyli proponujesz na przykład pianke za samymi kolumnami na ich wysokość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 od tego na pewno bym zaczął, dokładniej ilości się nie przewidzi bez metody stopniowego dokładania i obserwacji wyników lub pomiarów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Dywan, zasłony, duże kwiaty, półki z książkami też swoje zrobią 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoungRosse Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 Dzień dobry, jestem zwierzak w sprawach akustyki,proszę o wyrozumiałość jeśli walne jakaś głupotę heh. Mam takie pytanie a bardziej problem,mam pokój wielkości 3.20m na 3.30m i problem jest taki ze przy klaśnięciu słyszę drgający pogłos jakby sprężynujące metaliczny(słyszalny jest przy mocnym klaśnięciu) kupilem pianki akustyczne,7 sztuk o grubości 4cm licząc razem z piramidka i ustawiłem je za głośnikami, 2 na ścianie tak żeby nie były na przeciwko siebie (jedna na jeden w kierunku okna, druga pianka na przeciwległej ścianie bardziej na końcu pokoju tam gdzie nie ma tej pierwszej. Pozostałe 2 umieściłem na szafce w rogu na przeciwko biurka z odsłuchem i tak samo postąpiłem z drugim rogiem.) nie czuje żadnej różnicy w akustycy chyba ze mówimy o jakieś poprawie dźwięku na oko w 5% haha. Bass jest dudniący szczególnie jak przystawię ucho do ścian (nie ważne jakiej ściany bass dudni) i tutaj nasuwa mi się pytanie, czy jeśli zrobię własne absorbery tzw Homemade z wełny która podaliście wyżej (P coś tam ) i wstawię jakaś listwę z tylu żeby się nie przewracała oraz owine jakimś materiałem to rozwiąże mój problem? Jakiej grubości musi być wełna żeby nie tracić żadnej z częstotliwości? dodam ze myślałem nad zrobieniem paneli wąskich,mniej więcej takich żeby zmieściły się w rogu (30-40cm szerokości , na około 1,5m wysokości) w ilości 4 sztuk i ustawionych w rogach pokoju ,jeden stałby na szafce. czy grubośc okolo 20cm będzie w sam raz? z góry dziękuje! Jeśli łatwiej będzie określić odpowiedz mojego pokoju mogę wysłać zdjęcie. Patryk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 3 października 2020 Udostępnij Napisano 3 października 2020 1 godzinę temu, YoungRosse napisał: Dzień dobry, jestem zwierzak w sprawach akustyki,proszę o wyrozumiałość jeśli walne jakaś głupotę heh. Mam takie pytanie a bardziej problem,mam pokój wielkości 3.20m na 3.30m i problem jest taki ze przy klaśnięciu słyszę drgający pogłos jakby sprężynujące metaliczny(słyszalny jest przy mocnym klaśnięciu) kupilem pianki akustyczne,7 sztuk o grubości 4cm licząc razem z piramidka i ustawiłem je za głośnikami, 2 na ścianie tak żeby nie były na przeciwko siebie (jedna na jeden w kierunku okna, druga pianka na przeciwległej ścianie bardziej na końcu pokoju tam gdzie nie ma tej pierwszej. Pozostałe 2 umieściłem na szafce w rogu na przeciwko biurka z odsłuchem i tak samo postąpiłem z drugim rogiem.) nie czuje żadnej różnicy w akustycy chyba ze mówimy o jakieś poprawie dźwięku na oko w 5% haha. Bass jest dudniący szczególnie jak przystawię ucho do ścian (nie ważne jakiej ściany bass dudni) i tutaj nasuwa mi się pytanie, czy jeśli zrobię własne absorbery tzw Homemade z wełny która podaliście wyżej (P coś tam ) i wstawię jakaś listwę z tylu żeby się nie przewracała oraz owine jakimś materiałem to rozwiąże mój problem? Jakiej grubości musi być wełna żeby nie tracić żadnej z częstotliwości? dodam ze myślałem nad zrobieniem paneli wąskich,mniej więcej takich żeby zmieściły się w rogu (30-40cm szerokości , na około 1,5m wysokości) w ilości 4 sztuk i ustawionych w rogach pokoju ,jeden stałby na szafce. czy grubośc okolo 20cm będzie w sam raz? z góry dziękuje! Jeśli łatwiej będzie określić odpowiedz mojego pokoju mogę wysłać zdjęcie. Patryk. No to się zdecyduj... czy masz echo trzepoczące czy problem jest na basie ;) bo na echo trzepoczące to te panele z pianki zdecydowanie pomogą, a na bas - dużo gorzej, raczej pułapki basowe a już na pewno nie panele 4 cm grubości. Raczej 20 cm by się przydało albo 40. Jeśli echo trzepoczące nie zniknęło, to znaczy ze musiałeś gdzieś zostawić dwie duże powierzchnie równoległe do siebie i to pomiędzy nimi generuje się problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 12 lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 o rany, widzę że ktoś zainwestował w bota który próbuje wypromować addictive sound Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts