Kintrab Napisano 14 października 2020 Udostępnij Napisano 14 października 2020 Proszę o podpowiedzi z zakresu radia internetowego. Mianowicie chcę mieć dostęp do radia lokalnego przebywając w innej części kraju. Czy radio z technika Dab+ umożliwi mi to? Za jaką cenę mogę kupić radio? Czy muis to być amplituner? Czy tez radio kuchenne z technika DAB+? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Do radia internetowego doskonale sprawdza się Chromecast Audio nawet jak nie masz wzmacniacza czy amplitunera od biedy wystarczy jakiś głośnik Bluetooth z wejściem Jack 3.5mm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 DAB+ jest nadawany podobnie jak telewizja cyfrowa DVB-T, czyli razem jest nadawanych więcej programów. Jej zasięg jest dość ograniczony i nadawane w ten sposób ( z tego co mi wiadomo ) są rozgłośnie krajowe Polskiego Radia. Rozwój tej technologii zatrzymał się i nic nie wskazuje na to aby miały być w najbliższym czasie budowane kolejne nadajniki. W przypadku radia internetowego wystarczy zainstalować na telefonie jakiś program na smartphona do jego obsługi np. Polskie Radio lub można wzejść na stronę stacji radiowej która chcesz słuchać. Chyba wszystkie stacje radiowe FM nadają również w internecie. Jest wiele stacji które nadają chyba tylko tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 (edytowany) https://allegro.pl/kategoria/sprzet-audio-dla-domu-radia-14310?string=radio internetowe Duuuużo urządzeń 😉 Edytowano 15 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 (edytowany) 23 godziny temu, Kintrab napisał: Mianowicie chcę mieć dostęp do radia lokalnego przebywając w innej części kraju. Cześć, najpierw upewnij się, że Twoja lokalna stacja (bo raczej konkretną masz na myśli) nadaje również w internecie a nie tylko FM. Może napisz więcej na czym w ogóle chciałbyś słuchać, bo możliwości jest mnóstwo, telefon; tablet; laptop; streamer Chromecast + wzmacniacz + kolumny; nawet na telewizorach niektórych można słuchać stacje radiowe z internetu. Jeśli to ma być małe przenośne radyjko kuchenne, to widziałem takie na WiFi z radiem internetowym a nawet Spotify. Radio DAB raczej odpuść bo jest mało stacji a małych lokalnych to na pewno nie znajdziesz. Edit, nie zauważyłem, że temat jest w dziale 'audio w samochodzie'. To w takim razie (jeśli w samochodzie) najłatwiej chyba z telefonu kablem albo bluetooth do radia samochodowego. Edytowano 15 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kintrab Napisano 15 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2020 3 godziny temu, RLC napisał: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Może uszczegółowię swoje wątpliwości. Nie jestem w stanie kupić amplitunera, poszukuję więc radia w stylu miniwieży, ale żeby ściągał radia typu: chilii zet, radio lublin, nowy swiat, 357, albo polskie radio chicago, czy connecticut. Strasznie denerwują mnie rozwiązania typu: Włącz telewizor, żeby posłuchać radia, albo telefon z głośnikiem przez bluetuth. Chodzi mi o zwykłe radio - odpowiednik radia kuchennego - ale z dźwiękiem o jakości minimum jak ma średniej klasy miniwieża - zgodzicie się na pewno, że jakość dźwięku w nich nie jest płaska jak w telefonach lub pudełkowych radio-budzikach. Po prostu radio, które ściągnie mi te stacje - samo w sobie urządzenie, które sczyta fale z WiFi lub z kabla. Chyba nie zagalopowałem się w dążeniach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 (edytowany) @Kintrab Edytowałes mój wpis i wyszło że ja poszukuje informacji o radiu internetowym! Jaki budżet? Radyjko kuchenne nie zagra jak średniej klasy miniwieża! Można inaczej? Mały wzmacniacz, kolumny, Chromecast Audio. Edytowano 15 października 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 października 2020 Udostępnij Napisano 15 października 2020 Z radiem internetowym jest taki problem ze jest ich multum na całym świecie i nie da rady mieć tak samo jak ze zwykłym radiem. W przypadku Chromecasta Audio trzeba do niego jednak smartphon, tablet lub komputer do jego sterowania. To najprostsze rozwiązanie. Ewentualnie jakiś wzmacniacz z wejściem USB do podłączenia komputera z którego poziomu obsługujesz radio internetowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kintrab Napisano 15 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2020 23 minuty temu, MarekB napisał: Wpisz na Allegro hasło: radio internetowe. I możesz przebierać. Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to radio w linku będzie w stanie odtwarzać wspomniane wyżej przeze mnie stacje (polskie stacje). https://allegro.pl/oferta/radio-internetowe-kuchenne-wieza-dab-wifi-aux-lcd-9759148112 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan0001 Napisano 26 października 2020 Udostępnij Napisano 26 października 2020 Mam osobiście przedstawione w linku powyżej CR-1180. Dźwięk jest płaski, ale po prostu postawiłem na posiadanej miniwieży i podłączyłem kablem AUX (jack 3,5 mm). Od razu lepszy odbiór. Inna sprawa, że brakuje szczegółowej instrukcji do tego odbiornika, ale z kolegą w temacie obok zaczynamy rozkminiać obsługę tego wynalazku. Może jeszcze ktoś się dołączy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts