Grisza Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 W amplitunerze yamaha R-N492D po zdjęciu obudowy zauważyłem przegrzane rezystory R281 do R284. Wszystkie funkcje radia działają, dźwięk czysty bez zakłóceń, rezystory grzeją się nawet po wyłączeniu kolumn głośnikowych A i B (przekaźniki słychać, że pracują). Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną nagrzewania się tych rezystorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 1 listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Prąd je grzeje. Widać po gabarytach, że są na to przygotowane Odbarwiony laminat PCB zaś mówi wyraźnie, że grzeją od dawna. Ogólnie można by je wyżej nad płytką przylutować, oddalić od siebie żeby lepiej się wentylowały lub wymienić na takie o większej mocy ale to nie zmieni faktu, że też będą się grzały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grisza Napisano 1 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2020 Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy ktoś z posiadaczy tego modelu może potwierdzić, że ma identyczną sytuację. Odkręciłem dziś płytkę od obudowy i luty pod rezystorami są ciemne ze śladami pęknięć, dziwne aby ktoś tak zaprojektował radio że tak mocno się nagrzewa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afl Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 (edytowany) To normalny efekt(widziałem setki razy rezystory/pcb w takim stanie w róznych sprzętach), jednak skoro widać na nich pęknięcia to pasowałoby je prewencyjnie wymienić i wlutować je trochę wyżej i rozchylić od siebie aby się wzajemnie nie nagrzewały. Edytowano 26 listopada 2020 przez afl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grisza Napisano 26 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Tak też zrobiłem, ale metalowe nóżki rezystorów są bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, obawiam się, że odsunięcie ich od laminatu niewiele pomogło. Chyba zastosuję jakiś mały wentylatorek do chłodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jirkash Napisano 19 listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 listopada 2022 To normalne, mam to na obu R-N402D od 5 lat i nie wpływa to na funkcjonalność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts