Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W amplitunerze yamaha R-N492D po zdjęciu obudowy zauważyłem przegrzane rezystory R281 do R284. Wszystkie funkcje radia działają, dźwięk czysty bez zakłóceń, rezystory grzeją się nawet po wyłączeniu kolumn głośnikowych A i B (przekaźniki słychać, że pracują). Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną nagrzewania się tych rezystorów.IMG_20201030_125218.thumb.jpg.1585a6dabc0a90fe85f7e37aaa530525.jpg

Napisano

Prąd je grzeje. Widać po gabarytach, że są na to przygotowane ;) Odbarwiony laminat PCB zaś mówi wyraźnie, że grzeją od dawna. Ogólnie można by je wyżej nad płytką przylutować, oddalić od siebie żeby lepiej się wentylowały lub wymienić na takie o większej mocy ale to nie zmieni faktu, że też będą się grzały. 

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czy ktoś z posiadaczy tego modelu może potwierdzić, że ma identyczną sytuację. Odkręciłem dziś płytkę od obudowy i luty pod rezystorami są ciemne ze śladami pęknięć, dziwne aby ktoś tak zaprojektował radio że tak mocno się nagrzewa.

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

To normalny efekt(widziałem setki razy rezystory/pcb w takim stanie w róznych sprzętach), jednak skoro widać na nich pęknięcia to pasowałoby je prewencyjnie wymienić i wlutować je trochę wyżej i rozchylić od siebie aby się wzajemnie nie nagrzewały.

Edytowano przez afl
Napisano

Tak też zrobiłem, ale metalowe nóżki rezystorów są bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, obawiam się, że odsunięcie ich od laminatu niewiele pomogło. Chyba zastosuję jakiś mały wentylatorek do chłodzenia.

• 1 year later...