mateuszmieszko Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Witam Forumowiczów, Mam problem z bassem w pokoju. Zrobiłem wstępną adaptację akustyczną (teraz już wiem że nie do końca dobrze). Chciałem Was tylko spytać czy zastosowanie głębokich bass trapów z wełny mineralnej (grubość 30-40cm) w zaznaczonych miejscach mogłoby przynieść pozytywny efekt? Miejsca pierwszych odbić są absorbowane przez panele (5cm), obecne bass trapowe ćwierć walce o promieniu 20cm niestety nie zdają egzaminu. Wymiary pokoju: (D)3.30x(SZ)2.70x(W)2.30 Czy w takim małym pomieszczeniu realnym jest otrzymać bass na dostatecznym poziomie? Nie mam żadnych pomiarów, natomiast w każdym z rogów słuchać dość mocno niskie częstotliwości których w punkcie odsłuchowym niestety nie ma. Z góry bardzo Wam dziękuje za każdą poradę. Pozdrawiam, Mateusz Mateusz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechique Napisano 28 listopada 2020 Udostępnij Napisano 28 listopada 2020 Nie wiem czy to Ci pomoze jednak ja sporo o akustyce dowiedzialem sie z tego kanalu: https://www.youtube.com/c/AcousticsInsider/. Tutaj facet koncentruje sie własnie na małych studiach, obróbce muzyki itp. Twierdzi, ze trzeba odszukac low-end-sweet-spot. Sprobuj moze od tego odcinka gdzie opisuje co zrobic jak brakuje basu. W opisie odcinka znajdziesz link do materiału "Bass Hunter technique": Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszmieszko Napisano 1 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2020 Większość odcinków tego Pana obejrzałem i też bardzo mi otworzyło głowę. Jednak bardzo dziękuje za link! Pozdrówki, Mateusz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts