Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Forumowiczów,

Mam problem z bassem w pokoju. Zrobiłem wstępną adaptację akustyczną (teraz już wiem że nie do końca dobrze).
Chciałem Was tylko spytać czy zastosowanie głębokich bass trapów z wełny mineralnej (grubość 30-40cm) w zaznaczonych miejscach mogłoby przynieść pozytywny efekt?

Miejsca pierwszych odbić są absorbowane przez panele (5cm), obecne bass trapowe ćwierć walce o promieniu 20cm niestety nie zdają egzaminu.

Wymiary pokoju:
(D)3.30x(SZ)2.70x(W)2.30

Czy w takim małym pomieszczeniu realnym jest otrzymać bass na dostatecznym poziomie? 
Nie mam żadnych pomiarów, natomiast w każdym z rogów słuchać dość mocno niskie częstotliwości których w punkcie odsłuchowym niestety nie ma.

Z góry bardzo Wam dziękuje za każdą poradę.
Pozdrawiam,

Mateusz
Mateuszp1ZaQE.png
upvynR.png

HOyvAO.png

Napisano

Nie wiem czy to Ci pomoze jednak ja sporo o akustyce dowiedzialem sie z tego kanalu: https://www.youtube.com/c/AcousticsInsider/. Tutaj facet koncentruje sie własnie na małych studiach, obróbce muzyki itp. Twierdzi, ze trzeba odszukac low-end-sweet-spot. Sprobuj moze od tego odcinka gdzie opisuje co zrobic jak brakuje basu. W opisie odcinka znajdziesz link do materiału "Bass Hunter technique":