Fortepiano Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) Mam monitory Kef chorale 3. Na jednym monitorze słychać trzaski. Przełączyłem go na drugi kanał wzmacniacza i też trzeszczy. Drugi monitor na obu kanałach gra prawidłowo. Może ktoś wie jak naprawić taki problem w monitorze? Edytowano 29 grudnia 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Ile te głośniki mają lat? Już pewnie trochę. Pozostaje tylko otworzenie, dostanie się do zwrotnicy, podłączenie głośników poza zwrotnicą, jak OK, to kondensatory do pomierzenia czy nie przebite. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 29 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) są z lat 80tych, gram na nich z kilka lat i było dobrze, wada pojawiła się w tym roku przy trochę głośniejszym graniu i niektórych brzmieniach częściej np. przy brzmieniu pianina. Edytowano 29 grudnia 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 29 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 (edytowany) może ktoś poleci serwisanta głośników w Warszawie lub okolicach to proszę kontakt na priv. Edytowano 29 grudnia 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekBydzia Napisano 29 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2020 Nie dasz rady samemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 30 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 nie wiem jeszcze, na razie pytam by zorientować się w temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Nie poznałem Cię Fortepiano bo zmieniłeś foto 😉 Też miałem ostatnio problemy z kolumnami z 81go roku i pytałem tu na forum o pomoc. Ostatecznie skończyło się na wymianie całego głośnika. Czy u Ciebie to niskotonowy trzeszczy? Umiesz sprawdzić czy cewka w nim ociera? Wtedy będziesz wiedział, że to głośnik a nie zwrotnica. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 30 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Nowy fortepian na Nowy Rok. To głośnik średnioniskotonowy trzeszczy. Spróbuję zobaczyć czy to nie cewka choć to dla mnie nowy temat. Z napraw elektroniki tylko czyściłem z kurzu wzmacniacz i lutowałem interconecty. Edytowano 30 grudnia 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Dla mnie też to był nowy temat. Sam nigdy nic takiego nie naprawiałem. Tak mi powiedziano: Na wyłączonym głośniku naciskaj delikatnie (kilkoma palcami wokół kapsla) poruszaj delikatnie membraną w osi głośnika. - kiedy ja tak sprawdzałem to było słychać wyraźne ocieranie wewnątrz. Cewka nie była w osi i ocierała. Potem gdzieś poczytałem, że to bywa przypadłością wiekowych głośników, zawieszenia czasem tracą kształt po latach i cewka nie jest wtedy na swoim miejscu. Nie wiem co jest u Ciebie, zbadaj jak tam umiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 30 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 dzięki za podpowiedź, zajrzę do środka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 30 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 (edytowany) Udało się naprawić, na razie nie trzeszczy. Wyjąłem głośnik, poupychałem trochę watę w środku która była blisko głośnika, obróciłem głośnik o 90 stopni i tak przykręciłem. To mi podpowiedziano na sąsiednim forum. Cewka jest zasłonięta obudową. Edytowano 30 grudnia 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts